Connect with us

Kultura

Mostar: Obilježen blagdan Svih svetih i Dušni dan – Ovi dani su prigoda da se sjetimo onih koji su ugradili sebe u našu slobodu

31.listopada 2023.

Mostar: Obilježen blagdan Svih svetih i Dušni dan – Ovi dani su prigoda da se sjetimo onih koji su ugradili sebe u našu slobodu

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana Ministarstvo obrane BiH i Oružanih snaga BiH u koordinaciji sa Udrugama proisteklih iz Domovinskog rata te Hrvatskim narodnim saborom, organizirali su obilježavanje blagdana diljem BiH.

Obilježavanje je u Mostaru počelo polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom u Vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ u kapelici sv. Ivana Krstitelja.

Program je nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u groblju “Masline” u Mostaru, ispred Središnjeg križa i ispred Spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru, te misom u katedrali Marije Majke Crkve, za sve poginule, umrle i nestale branitelje Hrvatskog vijeća odbrane i civilne žrtve Domovinskog rata.

Uz predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića, obilježavanju Svih svetih i Dušnog dana, nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, ministarstva obrane BiH i OS BiH te dužnosnici sa svih razina zakonodavne i izvršne vlasti u BiH.

Predsjednik Čović naglasio je kako je sloboda najveća vrijednost koju ne smijemo na bilo koji način obezvrjeđivati. Ovo je prigoda da se prisjetimo svih onih koji su dali i ugradili sebe u ovo što mi danas baštinimo kao slobodu.

„Vidimo kako to izgleda u područjima gdje nema slobode. Dušni dan i Dan Svih svetih zadnjih nekoliko dana protokolarno nas je vezao za sve naše najdraže koji danas nisu s nama, ali na jedan poseban način u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH i svih struktura hrvatskog naroda u BiH, vojnih i diplomatskih, pomolili smo se i naklonili svim žrtvama u groblju Masline, a sada i ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. U sjećanje na sve svoje prijatelje, rodbinu i sve one koji se za nas biološki vežu, na jedan poseban način ovdje se sjećamo onih koji su kao predstavnici HVO-a, naše policije u Domovinskom ratu, ali i kroz sve ratove kroz povijest dali sebe da mi danas možemo reći da smo Hrvati, da govorimo hrvatskim jezikom i baštinimo svoju vjeru, kulturu, tradiciju i zajedno gradimo BiH sa svim drugima koji s nama žive. To je prigoda pomoliti se za njih i prisjetiti se svega onoga dobroga što su oni dali za nas. Nažalost, mi smo još uvijek ostali u okvirima tih podjela koje smo baštinili kroz Domovinski rat i to nije dobro. Onda se počinjemo dijeliti zbog toga kako tko vidi događaje u svijetu. Bez obzira od koga dolazi narušenost mira, tisuće ljudi danas gine diljem svijeta, stotine milijuna je gladnih. Dobro je, kad već imamo Bosnu i Hercegovinu, da budemo svjesni onog što imamo, da to čuvamo zajedno. Zajedništvo tri konstitutivna naroda i ostalih u BiH, jednako mi je vrijedno kao i zajedništvo unutar hrvatskog naroda“, rekao je predsjednik Čović.

Continue Reading