Connect with us

Kultura

Mostar je bitka svih izbornih bitaka za hrvatski narod, koju ne smijemo izgubiti

U Mostaru je održana 3. sjednica Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na Dnevnom redu su bili: Informacija o aktivnostima na izmjenama i dopuna Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, Informacija o aktivnostima na izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, Informacija o provedbi Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Informacija o aktivnostima na izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, Informacija o provedbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u RH te Inicijativa Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH o potrebi donošenja Zakona o zaštiti žrtava torture u BiH.

Nakon informacija o aktivnostima na izmjenama i dopunama predmetnih zakona, otvorena je rasprava u kojoj je sudjelovao velik broj članova Odjela, a nakon iste donesen je Zaključak da se po pitaju predmetnih izmjena i dopuna ostaje kod prethodno donesenih stavova i zaključaka Odjela te da se daje puna potpora članovima radnih povjerenstava i grupa u daljnjem radu, uz obvezu poštivanja i zastupanja donešenih stavova Odjela te obveznog dostavljanja svih pisanih materijala i Prijedloga izmjena i dopuna predmetnih zakona, na raspravu i zauzimanje stavova o istim od strane Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH, a što će biti i službeni stav predstavnika HNS-a BiH u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Kada je u pitanju provedba Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u Republici Hrvatskoj, nakon dobivenih informacija i rasprave koja je vođena na sjednici, pozitivnim je ocijenjeno što je ubrzana obrada podnesenih zahtjeva, ali je ponovno iskazano nezadovoljstvo stupnjem primjene ovog Zakona jer je samo 109 pripadnika HVO-a ostvarlio pravo na mirovinu u RH.

Odjel pozitivnim ocjenjuje informaciju da su u pripremi Izmjene i dopune predmetnog Zakona, koje bi trebale otkloniti probleme koji su uočeni u dosadašnjoj provedbi Zakona, a samim time olakšati postupak umirovljenja ranjenih i zatočenih pripadnika HVO-a.

Nakon predstavljene Inicijative Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata o potrebi donošenja Zakona o zaštiti žrtava torture u BiH donesen je Zaključak kojim Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH daje punu potporu predstavljenoj Iniijativi i da se u daljnjim aktivnostima u isti proces aktivno uključe Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH; Josip Grubeša, Ministar pravde u VM BiH; Mato Jozić, Ministar pravde u Vladi FBiH i Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH. Na kraju je Dr. Ivo Šandrk, Ravnatelj Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja podnio kratko izvješće o stupnju provedbe Revizije.

Mostar je ponovno napadnut, ali drugačijim sredstvima

Odjel za branitelje pozvao je Hrvatice i Hrvate Grada Mostara da izađu na izbore 20.12.2020. godine slijedećim pozivom:

“Poštovane Hrvatice i Hrvati Grada Mostara, kao članovi Odjela za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora, kojeg čine predstavnici svih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, hrvatski predstavnici institucija koje se bave pravima hrvatskih branitelja, predstavnici svih političkih stranaka Hrvatskog narodnog sabora,kao i predstavnici svih prostora u BiH na kojima je djelovalo Hrvatsko vijeće obrane, pozivamo Vas da svi izađete na predstojeće Lokalne izbore u Gradu Mostaru koji će biti održani 20.12.2020. godine.

Mostar je ponovno napadnut, ali drugačijim sredstvima, kako bi se njima ovladalo, odnosno politički porazio hrvatski narod, ne samo u Mostaru već i u Bosni i Heregovini. Mostar je bitka svih izbornih bitaka za hrvatski narod, koju ne smijemo izgubiti. Hrvatski branitelji su svojim zajedništvom, hrabrošću, odlučnošću, domoljubljem i vlastitom žrtvom obranili Grad Mostar, da bi on zauvijek bio hrvatski Stolni grad, i u njegovoj obrani poginuo je i ranjen veliki broj naših hrabrih branitelja.

Njihova žrtva ne smije biti uzaludna, zato ne smijemo dopustiti da svojim neizlaskom na izbore izgubimo sve ono za što su naši branitelji dali ono najvrijednije što su mogli dati, a to je svoj život. Pokažimo našu hrvatsku odlučnost i spremnost u još jednoj, ovaj put drugačijoj obrani Grada Mostara, i kao naši branitelji u Domovinskom ratu, izborimo još jednu pobjedu za naš vječiti stolni hrvatski Grad Mostar.

Mostaru se ne smiju ponoviti Uskoplje, Srebrenik, Teslić, odnosno sva ona mjesta gdje žive Hrvati a koji su na proteklim Lokalim izborima pokradeni od nelegalnog Središnjeg izbornog povjerrenstva BiH, koje je svojim odlukama direktno utjecalo na rezultate izbora u kojima su Hrvati nepravedno oštećeni.

Zato drage Hrvatice i Hrvati Grada Mostara, svi trebate izaći na izbore 20.12.2020. godine i svojim glasom onemogućiti bilo kakve izborne prijevare na štetu hrvatskog naroda, a to ćete učiniti samo uvjerljivom pobjedom, baš onakvom kakvom su hrvatski branitelji izvojevali u Domovinskom ratu.

Neka ova izborna pobjeda hrvatskog naroda u Gradu Mostaru bude posvećenja našim poginulim braniteljima i pokažimo im da njihova žrtva za svoj narod nije bila uzaludna.” /HMS/

Continue Reading