Connect with us

BiH

MOSTAR: Bivši djelatnici hotela Ero podnijeli tužbu protiv Fonda MIO

Tridesetak djelatnika nekadašnjeg mostarskog hotela “Ero” tužilo je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje tvrdeći kako nije ispunio obveze iz programa zbrinjavanja u slučaju prodaje ovog hotela.

“Ero” je prestao s radom prošle godine, a u međuvremenu ga je Federalni zavod MIO prodao i on bi uskoro trebao postati sjedište Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Bivši djelatnici “Ere” ustvrdili su na konferenciji za novinare kako je Federalni zavod MIO ispunio samo dio svojih obveza, odnosno da je ispunio obveze prema onim djelatnicima koji su pristali na isplatu otpremnina, ali ne i prema onima koji su željeli nastaviti raditi kod novog poslodavca, što je, kako kažu, bio sastavni dio plana zbrinjavanja radnika, javlja Fena.

– Zavod MIO nam je predložio da napravimo kolektivni ugovor po kojem bismo prodajom objekta bili zbrinuti. Imali smo ponudu tog zavoda ili da prihvatimo neku otpremninu ili da stupimo u radni odnos kod novog vlasnika, kupca objekta. Međutim, nažalost, pri kupoprodajnom ugovoru taj naš kolektivni ugovor nije u potpunosti ispoštovan i pola djelatnika je zbrinuto, a pola ne – kazala je bivša uposlenica hotela Ero Gordana Puljić.

Kako je pojasnila, tridesetak radnika je dobilo otpremninu, dok je tridesetak radnika, koji su željeli nastaviti raditi kod novog poslodavca, u objektu u kojem su proveli 25 godina, ostalo nezbrinuto.

– Starije kolege koje su bile pred mirovinom naravno da su se odlučile uzeti otpremninu i osigurati se financijski, dok su mlađe kolege htjele nastaviti raditi jer bilo kakva otpremnina ne može zamijeniti radno mjesto sljedećih dvadeset- dvadeset pet godina – ocijenila je Puljić.

Radnici su kazali kako zahtijevaju samo da se ispoštuje kolektivni ugovor.

– Podigli smo tužbu jer je to jedini način da se pravno ispoštuje program o zbrinjavanja radnika iz 2013. godine, koji je podržala i Vlada FBiH – kazala je bivša ranica Ere Tanja Vučić.

Radnici bi, kako su naglasili, bili zadovoljni kada bi se ispoštovao program o njihovom zbrinjavanju i kada bi se sve završilo bez sudskog postupka.

– To bi bilo najrealnije, ali da se zadovolje svi ljudi koji su radili u ovoj kući – kazao je jedan od bivših radnika Mladen Arelić

Continue Reading