Connect with us

Kultura

MOSTAR: Aluminij primjer primjene industrijske ekologije

ridesetak studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u sklopu terenske nastave iz kolegija Industrijska ekologija, upoznato je danas s primjenom teorije u praksi. Organiziran im je, naime, stručni posjet Aluminiju d.d. Mostar, gdje im je domaćinom bila dr. sc. Antonija Višekruna, glavna inženjerka kontrole i zaštite u Aluminiju, ujedno i profesorica na spomenutomu fakultetu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

aluminij studenti1

U pratnji inženjera zaštite okoliša u Aluminiju mr. Vedrana Raiča i svoje asistentice Martine Martinović, dr. Višekruna studentima je održala opsežno predavanje u zgradi Aluminijeva Laboratorija, nakon čega su obišli tvorničko skladište opasnoga otpada, potom separator-flotator odnosno pogon za prečišćavanje tehnoloških voda, te bio-disk odnosno pogon za prečišćavanje sanitarnih voda.

aluminij studenti2

Mostarski su se studenti prehrambene tehnologije danas uvjerili u visoku Aluminijevu skrb za zaštitu čovjekove i djelatne sredine, predočene su im činjenice o tomu kako Aluminij, svojim internim odredbama o zaštiti okoliša, sebi postavlja rigoroznije standarde čak i od onih zakonskih, te kako, premda je velikim proizvođačem, nije i zagađivač okoliša.

Stručni je obilazak završen posjetom studenata tvorničkim Vrtovima, kao ponajboljim primjerom stroge skrbi za ekološki aspekt u poslovnoj strategiji Hercegovačkoga diva./ tropolje.info

Continue Reading