Connect with us

Scena

Molitveni program u povodu 70. obljetnice komunističkih zločina na Macelju

U povodu 70. obljetnice komunističkih zločina, župa sv. Jurja u Đurmancu u suradnji s Općinom Đurmanec, Udrugom hrvatskih katoličkih muževa, Gradom Krapinom i Udrugom Macelj 1945., u nedjelju, 7. lipnja, organizira molitveni program za sve žrtve križnih puteva i maceljske mučenike.

S tisućama žrtava ubijenih u Macelju, od kojih je do sada ekshumirano njih 1.163, nalazi se 21 svećenik, fratar i bogoslov, a među njima i tri člana Hercegovačke franjevačke provincije: fra Metod Puljić, fra Darinko Mikulić i fra Julijan Petrović.

U crkvi Muke Isusove u Macelju u 16.00 započet će pobožnost Križnog puta nakon čega će u 17.00 uslijediti misno slavlje koje će predvoditi mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup i predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.

Udruga Macelj 1945. također je u prigodi 70. obljetnice komunističkih zločina izdala monografiju o povijesnom zločinu prikrivenom od javnosti. Predstavljanje monografije održat će se u 4 grada diljem Hrvatske. I to, u srijedu 3. lipnja u Zagrebu, u petak 5. lipnja u Krapini, u subotu 6. lipnja u Đurmancu i u ponedjeljak 8. lipnja u Varaždinu.

Monografiju će predstavljati članovi udruge Macelj 1945.: dipl. ing. Ivan Jaklin, glasnogovornik, dipl. ing. Damir Borovčak, urednik monografije, prof. Mihovil Bogoslav Matković, predsjednik NO, fra Drago Brglez, graditelj svetišta Macelj, dipl. ing. Alfred Obranić, dopredsjednik Udruge Macelj 1945., prof. dr. Andrija Hebrang, član Udruge i prim. dr. Stjepan Bačić, predsjednik Udruge.

 

M.M.

Continue Reading