Connect with us

BiH

Mnogi koriste krize da bi zaustavili sve procese i razgradili BiH, sve odluke Ustavnog suda moraju se poštivati

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u čast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima te svečanom akademijom, sinoć je obilježena 30. obljetnica utemeljenja Općinske organizacije HDZ-a BiH Busovača, prenosi Hrvatski Medisjki Servis.

Svečanom obilježavanju nazočilo je visoko izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom HDZ-a BiH i predsjedateljem Doma naroda Parlament BiH dr. Draganom Čovićem.

Prije početka svečanog obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja HDZ-a BiH u Busovači, Čović se sastao sa članovima odbora. Razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji, infrastrukturnim projektima, stanju u gospodarstvu, zdravstvu, potencijalima i uspjesima, ali i pripremama za predstojeće listopadske lokalne izbore.

Obraćajući se na svečanoj akademiji, predsjednik HDZ-a BiH  Dragan Čović uputio je čestitke povodom 30. obljetnice utemeljenja Općinskog odbora HDZ-a BiH u Busovači. Uz čestitke svim nazočnim, Općinskom odboru, članovima, utemeljiteljima, braniteljima, Mladeži i Zajednici žena, predsjednik Čović je uputio i nekoliko važnih poruka.

– Hrvati su predvodnici euroatlantskih integracija, istaknuo je  Čović, te je pozvao na poštivanje svih odluka Ustavnog suda.

-Čini mi se da mnogi koriste razne krize da bi zaustavili sve procese i razgradili Bosnu i Hercegovinu. Hrvati se kao najmalobrojniji, a najveći politički narod u Bosni i Hercegovini predvođen HDZ-om BiH, stožernom strankom i Hrvatskim narodnim saborom, neće se umoriti da gradimo i dalje euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Jedino hrvatski narod iskreno želi euroatlantske integracije za Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski narod jedni se zalaže za poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, zato, teško možemo prihvatiti kada nam netko komentira što je u Ustavu. Svi oni koji komentiraju, neka ispoštuju Odluke Ustavnog suda, to je moja poruka prijateljima. Ne stavljamo se na stranu jedne, druge ili pete opcije, razmišljamo o budućnosti naše domovine Bosne i Hercegovine i potpunoj jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, predstavljenu kroz legitimne predstavnike, upravo onako kako je to u Ustavu BiH definirano, naglasio je Čović.

– Mi želimo poštivati Ustav Bosne i Hercegovine, i želimo Bosnu i Hercegovinu, vrlo jasno, kao zemlju tri potpuno ustavno jednakopravna konstitutivna naroda, koju će predstavljati predstavnici Hrvata, koje hrvatski narod izabere. To je nešto što nije retrogradno, nešto što nije protiv europskih standarda. To je nešto što je zapisano u Daytonskom mirovnom sporazumu, to je nešto što precizno piše u Ustavu Bosne i Hercegovine. Oni koji su jednom, dva puta, pa tri puta birali predstavnike u ime Hrvata, na svim razinama, to će pokušati opet ako dobiju prigodu. Na nama je da pokažemo sa svakog dijela Bosne i Hercegovine, da nismo oni koji dijele, nego grade Bosnu i Hercegovinu, i borimo se za jednakost svakog Hrvata od Posavine, preko Središnje Bosne dole do Neuma, poručio je Čović.

-Oni koji nas svrstavaju da smo dobri s jednima ili drugima, mi uvijek poručujemo da smo jednako dobri i sa jednima i sa drugima. Dobri smo sa svima onima koji će razumjeti našu potrebu, koji će pristati da zajedno gradimo ovaj prostor. Pozvao je predsjednik Čović sve da se očuva jedinstvo hrvatskog naroda i da se izborimo za svoju opstojnost, kroz djelovanje unutar HDZ-a BiH ili kroz Hrvatski narodni sabor.

Nazočnima se obratila predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača i ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić.

Plavčić je iskazala ponos što predsjeda svečanom sjednicom povodom jubilarne 30. obljetnice utemeljenja HDZ-a BiH Busovača.

– Iza nas je 30. značajnih godina, značajnih za svakog pojedinca, za stranku i za korist hrvatskog naroda. Obilježavanje obljetnice odvija se u nepovoljnim političkim prilikama, pa smo i nakon 30. godina svjedoci političkog diskreditiranja izbornog zakona koji i dalje omogućava bošnjačkom narodu biranje hrvatskih predstavnika. Uz sve to, ne mogu nas zastrašiti i nećemo se umoriti. Pred nama je izborna godina, još jedna borba, izazov i prilika za izboriti načelničku poziciju i većinu u Općinskom vijeću, neće biti lako, ali nije nemoguće. Večeras čestitajmo jedni drugima, a već sutra osnaženi zajedništvom, međusobnim uvažavanjem, povjerenjem, krenimo u nove borbe i zajedničke pobjede, poručila je predsjednica OO HDZ BiH Busovača Mirjana Plavčić.

Predsjednik ŽO HDZ-a BiH ŽSB Radoje Vidović uz čestitku na velikoj obljetnici, zahvalio se općinskom odboru HDZ Busovača na svemu što su učinili kroz 30. godina djelovanja, od osnivanja HDZ-a.

Vidović je izrazio očekivanje kako će ova proslava obljetnice biti poticaj svima da se nastave vrijedno zalagati i raditi na ostvarenju ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Continue Reading