Connect with us

Scena

Mladi hrvatski biznismen počeo od nule a sad ima tvrtku vrijednu 110 milijuna kuna

Nakon uspješne prve investicijske runde u 2017. godini, kada smo prikupili približno 3,5 milijuna kuna, s valuacijom tvrtke od 30 milijuna kuna, odlučili smo ući u novi krug dokapitalizacije. Nismo postavili fiksni iznos, no očekujemo kako će investicija iznositi najmanje 20 milijuna kuna, s mogućnošću da se taj iznos približi brojci od 30 milijuna kuna. Što se tiče Funderbeam dijela investicije, očekujemo kako ćemo putem platforme prikupiti oko 10 milijuna kuna”, kaže Mrvoš. Trenutačno je izvan Funderbeam platforme osigurao približno 10 milijuna kuna, a za dodatna sredstva aktivno razgovara s nekoliko potencijalnih ulagača, među kojima ima i privatnih osoba i fondova rizičnog kapitala.

“Zasad još uvijek ne mogu govoriti o kojim ulagačima se radi, ali u pitanju su ljudi koji su predvodili ili trenutačno predvode razne hrvatske industrije, što smatramo značajnim pokazateljem”, naglašava Mrvoš. Na pitanje koliki udjel u Includeu sada prodaje te na koliko je tvrtka vrednovana, pojašnjava da su u novoj rundi stvari poprilično drugačije nego 2017. godine.

Vrijedi 110 milijuna kuna

“Tvrtka iza sebe ima četiri godine poslovanja i ostvareni su zamjetni rezultati, zbog čega smo odlučili angažirati jednu od tvrtki s liste ‘The Big Four’ kako bi napravili procjenu vrijednosti. Ono što mogu reći jest da se radilo o jako intenzivnom procesu koji je trajao nekoliko mjeseci, a tvrtka je prošli tjedan procijenjena na 110 milijuna kuna”, kaže Mrvoš.

Kada je riječ o rezultatima, Include je u prvom tromjesečju na godišnjoj razini zabilježio rast prihoda od 115 posto, te rast prosječne prodajne cijene za gotovo 40 posto.

“Prošlu godinu tvrtka je završila pozitivnim rezultatom, a isto uspješno nastavljamo i u prvom tromjesečju ove godine, sa 60.000 kuna neto dobiti”, otkriva Mrvoš.

Prikupljeni novac svakako će ići u razvoj postojećih, ali i novih tržišta.

“Namjeravamo ojačati našu prisutnost na postojećim tržištima i nastaviti s izgradnjom globalne distribucijske mreže. Osim toga, započinjemo s razvojem novih proizvoda koji će biti komplementarni s postojećima i namijenjeni istim tržištima, a također ćemo nabaviti i napredniju opremu za razvojne i proizvodne aktivnosti”, pojašnjava taj mladi poduzetnik.

Moguć i izlazak na burzu

Trgovanje Includeovim tokenima na Funderbeamu je zaustavljeno 1. travnja zbog pripreme kampanje, a zadnja tržišna cijena je 3,5 eura. Direktor Funderbeama Damir Bićanić pojašnjava kako cijena udjela neće biti jedan euro kako je uobičajeno u Funderbeamovim kampanjama, već viša, odnosno reflektirat će novu valuaciju tvrtke.

“Kako su ostali uvjeti isti, cijena postojećih udjela trebala bi konvergirati cijeni novih udjela”, naglašava Bićanić.

Vodeća investitorica, kao i 2017., bit će Ivana Šoljan koja kaže da će Include sigurno proći još bar jednu dokapitalizacija, a “nadamo se možda i izlasku na burzu u budućnosti”.

“Sam Ivan Mrvoš i cijeli njegov tim strahovito su napredovali. Organizacijski su se pristojno posložili, pišu redovita izvješća investitorima, ne kasne s isporukama, pametno planiraju – spremni su za novu rundu”, zaključuje Šoljan.

abcportal.info

Continue Reading