Connect with us

Uncategorized

Misionar fra Pere Čuić slavio misu za spaljene na Lugu

Danas je u duvanjskome selu Lugu slavljena sveta misa za osamdeset troje mučki ubijenih mještana Luga, Kuka i Letke koji su stradali 16. prosinca 1943. godine. Svetu misu je predvodio duvanjski misionar u Kongu, fra Pere Čuić koji je u propovijedi govorio o smrti, ljubavi i praštanju.

- Bog ne želi smrt za čovjeka. Pri tome mislimo na onu smrt o kojoj govori Biblija, a to je vječna smrt. Ona je nastala zbog čovjekova grijeha, zbog ljubomore. Ljubomora razara ne samo čovjeka već sve okolo njega, za razliku od ljubavi. Kad počinimo jedan grijeh, onda ga želimo skriti i time upadamo u novi grijeh. Ljubav je jedino što nam je Bog dao, a što se uvećava, ako se dijeli.

Razmislimo danas o onima koji su počinili ovaj zločin. Kakav je to bio čovjek koji je ubio dijete? Bio je to poludjeli čovjek, a na nama je da oprostimo i da ne zaboravljamo, jer time pokazujemo da smo živa djeca Božja. Današnja ubojstva diljem svijeta događaju se zbog svjetskih moćnika koji smatraju da im je sve dopušteno, kazao je fra Pere, te dodao da je Bog jedini koji uvijek oprašta, čovjek ponekad, no priroda nikada.

Fra Pere je naveo i primjer kako mediji manipuliraju s pojedinim događajima. Tako cijeli svijet zna za bilo kakav zločin u razvijenom svijetu, a nigdje se ne spominje ubojstvo više od tri milijuna ljudi u zadnjih 15 godina u Kongu ili ubojstvo 800 vjernika u jednoj crkvi u tom istom Kongu.

Na kraju homilije pohvalno je pak govorio o svojim župljanima.

- U 30 godina moga ispovijedanja u Africi još niti jedanput nisam čuo da je netko opsovao Boga ili Blaženu Djevicu Mariju. U tome smislu volio bih da je ovo danas Afrika.

Na koncu propovijedi fra Pere je pozvao vjernike da se mole stradalima na Lugu za koje se nada da su u Kraljevstvu Božjem, kako bi im se jednoga dana pridružili, jer vjerujemo u vječni život.

Ovomu dodajmo da je milodar s današnje mise namijenjen uređenju novoizgrađene škole u župi u kojoj djeluje fra Pere Čuić.

Za one koji ne znaju zbog čega se u prvu nedjelju poslije Ivandana služi misa za pobijene i spaljene mještane Luka, Kuka i Sarajlija, podsjećamo:

Kada je toga zimskog 16. prosinca 1943. godine počinjen zločin na Lugu, devetnaestogodišnji mladić Ivan bio je poslan da iz sela odveze stoku. No, ipak se vratio na Lug, želeći vidjeti zašto vojska okuplja mještane i iznosi sijeno iz pojate. Kada je prišao bliže, vojnici su i njega zatvorili u pojatu. Njegova strina je vojnike molila da puste Ivana, i da nju zatvore umjesto njega. Zločinici su tada u pojatu zatvorili i nju i njezine tri kćeri, ali Ivana nisu pustili.

Ivanova majka Iva Baković – BakuÅ¡a, kojoj su druga djeca umirala u ranoj dobi, imala je tada želju da se na Lugu, na svetkovinu RoÄ‘enja Ivana Krstitelja služi sveta misa. Budući da za tu svetkovinu mnogi vjernici zavjetuju hodočastiti u RoÅ¡ko Polje ili Jajce, svećenici su odlučili da se misa na Lugu slavi prve nedjelje iza Ivandana.

Zora Stanić/

gallery1

Galerija tropolje.info

Continue Reading