Connect with us

Magazin

Mirovine se isplaćuju iz kredita, a Zavod MIO plaća topličko liječenje

Umirovljenicima koji mirovinu primaju iz Federalnog zavoda MIO bit će isplaćeni troškovi topličkog liječenja i za ovu godinu, odlučila je Vlada FBiH na svojoj posljednjoj sjednici.Mirovine se isplaćuju iz kredita, a Zavod MIO plaća topličko liječenje “Federalnom zavodu MIO Vlada je dala suglasnost, u skladu sa sporazumom, vršiti plaćanje računa za topličko liječenje i rehabilitaciju umirovljenika za usluge izvršene u 2017., a do visine iznosa predviđenog financijskim planom Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje za 2017.”, stoji u priopćenju sa sjednice Vlade FBiH održane prošloga tjedna.

Manji iznos

Riječ je o 50.000 KM na razini godine, što je znatno manji iznos nego što je bio slučaj ranijih godina. Tako je u prošloj godini, prema podacima Saveza udruga umirovljenika u FBiH, koji su razmatrani na Vladi FBiH, za topličko liječenje bilo planirano 370.000 KM, od čega je, kako oni tvrde, 217.151 KM isplaćena do odluke Vlade FBiH koja je donesena u svibnju, a kojom su obustavljene sve isplate iz Zavoda MIO FBiH osim mirovina. Nakon donošenja te odluke, na topličko liječenje umirovljenika potrošeno je 124.757 KM te su umirovljenici u drugoj polovini godine tražili od Vlade FBiH da se iz Zavoda MIO FBiH omogući isplata tih sredstava. Vlada je popustila te time stavila upitnik nad razloge donošenja ranije odluke o obustavi svih isplata osim mirovina, s obzirom na to da se najveći iznos sredstava, uz mirovine, iz tog Zavoda izdvajao upravo za topličko liječenje. Inače, isplati sredstava za topličko liječenje od samog početak protivio se zamjenik ravnatelja Federalnog zavoda MIO Ivan Rogić, tvrdeći kako je nezakonita.

Mirovine na kredit

– Sve Å¡to traži Savez udruga umirovljenika u FBiH iz Sarajeva je protuzakonito i s time treba prestati, kazao je krajem proÅ¡le godine Rogić u izjavi za Fenu u povodu zahtjeva Saveza udruga umirovljenika u FBiH za njegovom ostavkom i hitnom intervencijom federalnog premijera Fadila Novalića te ministra rada i socijalne politike Veska Drljače za plaćanje računa za topličko liječenje i rehabilitaciju umirovljenika. Rogić je tom prilikom naglasio kako djelatnost Zavoda nije liječenje, već isplata mirovina. Naglasio je i kako jeUred za reviziju institucija FBiH u konačnom izvješću za 2015. naveo kako je praksa plaćanja navedenih usluga suprotna zakonu. Rogić je dodao i kako ne postoje slučajevi u svijetu da zavodi za mirovinsko osiguranje plaćaju liječenje umirovljenicima.

– Za takvu vrstu plaćanja zaduženi su zavodi zdravstvenog, a ne mirovinskog osiguranja, istaknuo je tom prilikom Rogić.

Istaknuo je kako je na osnovi sporazuma između Saveza udruga umirovljenika i Zavoda MIO Federacije BiH od 2012. do svibnja prošle godine, na osnovi usluga topličkoga liječenja i rehabilitacije umirovljenika, isplaćeno oko 1,5 milijuna maraka. Valja napomenuti i kako izdvajanje za topličko liječenje ne ide u prilog financijskom stanju tog zavoda, čiji je deficit, prema tvrdnjama ravnatelja Zavoda MIO Zijada Krnjića, 195 mili. KM te se već neko vrijeme dio mirovina isplaćuje iz kreditnih sredstava. •

Continue Reading