Connect with us

Sinovi povijesti

Miro Kovač s franjevcima u Mostaru i Širokom Brijegu

U sklopu svog jednodnevnog posjeta BiH ministar vanjskih poslova države Hrvatske dr. Miro Kovač posjetio je, 29. siječnja, franjevačke samostane u Mostaru i na Širokom Brijegu, javlja Pobijeni.info.

U ime franjevačkog bratstva u Mostaru pozdravio ga je i dobrodošlicu mu izrekao gvardijan fra Iko Skoko. Odmah po dolasku ministar je izrazio svoj pijetet prema pobijenim franjevcima naklonivši se pred njihovim slikama u klaustru samostana. Potom ga je u blagovalištu u nazočnosti njegovih suradnika, subraće i postulanata u ime Provincije pozdravio provincijski vikar fra Ivan Ševo i uručio mu prigodne darove. Zaželio je njemu i čitavoj novoj vladi države Hrvatske mudrost i odvažnost u vođenju države na dobrobit svih Hrvata, gdje god bili, kao i drugih naroda u susjedstvu.

Ministar Kovač se zahvalio na srdačnom dočeku i pozdravnim riječima te objasnio zašto je njegov prvi odlazak u posjet nekoj zemlji bio baš BiH. Želio je time ohrabriti Hrvate u BiH i dati im do znanja da Hrvatska misli na njih, ali isto tako želi da budu što bolji međususjedski odnosi između Hrvatske i BiH.

Nakon toga se zaputio u samostan na Širokom Brijegu gdje su ga dočekali tamošnji franjevci na čelu s gvardijanom fra Tomislavom Puljićem. I tu mu je priređen srdačan doček izrečen u gvardijanovim pozdravnim riječima.

Ukratko mu je gvardijan fra Tomislav iznio koje je značenje Širokog Brijega u nastanku i povijesti Provincije, te kako je snažna duhovna, kulturna, prosvjetiteljska i svjedočka baština pobijenih fratara na Širokom Brijegu, koja obvezuje ne samo fratre nego i hrvatski narod.

Ministar Kovač se zahvalio na pozdravnim riječima i istaknuo da je svjesno izabrao posjet Širokom Brijegu kako bi iskazao zahvalnost, pijetet i poštovanje prema pobijenim fratrima, ali isto tako da ohrabri i fratre i hrvatski narod u ovom podneblju da budu odgovorni i svjesni graditelji duhovnog, kulturnog i hrvatskog nacionalnog boljitka svih naraštaja u BiH.

 

M.J. tropolje.info

Continue Reading