Connect with us

Kultura

MINISTRICA VLAISAVLJEVIĆ: Napadima na mene želi se razbiti nova Vlada FBiH

Današnja zbivanja u Sarajevu, silna priopćenja, pozivi na ostavku i sve ostalo nisu ništa drugo nego pokušaj da se preko mene razbije tek uspostavljena Vlada FBiH koja je krenula s radom u pozitivnom smjeru“, izjavila je ministrica Vlaisavljević za Dnevnik.ba.

Radikali s bošnjačke političke i medijske scene podigli su novu hajku na gospođu Sanju Vlaisavljević, ministricu kulture i sporta u Vladi FBiH te uglednu sveučilišnu profesoricu, što je rezultiralo velikim brojem prijetnji koje je dobila.

Naime, nakon njenog gostovanja u programu televizije N1, u emisiji Dan uživo za koju je najavljena tema bila planovi i vizija rada u ovom mandatu Federalnog ministarstva kulture i sporta, emisija je u tipičnom maniru navedene televizije, krenula u sasvim drugom smjeru.

Odgovornost za huškanje

Vrijeme je da konačno naučimo kako medijsko huškanje čini najveće zlo našoj domovini a tu odgovornost ne snose gosti kojima se podmeće nego mediji i urednici koji plasiraju takvu vrst komunikacije i obraćanja javnosti “, istaknula je Vlaisavljević.

Riječi ministrice Vlaisavljević su izvučene iz konteksta i dano im je novo značenje, koje potpuno radikalizira i mijenja poantu njenog izlaganja. Vlaisavljević je svoj govor temeljila na znanstvenim tekstovima o penologiji, priručnicima za kazneno pravo, studijama s Oxford University Press i drugih relevantnih svjetskih znanstvenih institucija koje se bave tretiranjem ratnih zločinaca nakon odslužene kazne. Pripisuje joj se kako tobože podržava ratne zločince što ona ni u jednom trenutku nije izgovorila tijekom emisije, što se lako može i provjeriti uvidom u „sporne“ rečenice.

Ovo podmetanje, uobičajeno za sarajevsku medijsku scenu, za posljedicu je imalo buđenje najnižih strasti kod značajnog broja građana, gotovo svih sarajevskih portala i ostalih sarajevskih medija. Tako je nakon niza tipično garniranih tekstova ministrica Vlaisavljević počela dobivati prijetnje upućene kako njoj tako i njenoj obitelji.

„Degutantno je ovo što mi sarajevska medijsko-politička scena po tko zna koji put radi. Riječi su izvučene iz konteksta, premda ne treba zanemariti činjenicu da su za jučerašnju i današnju eskalaciju počeli utirati put samim kandidiranjem mene za ministricu. U tipičnoj sicilijanskoj zasjedi, umjesto najavljene teme o planovima za rad ministarstva, podmetnuli su pitanja i teme uz degutantne konstatacije same voditeljice da me se ponovno može proglasiti fašistkinjom. Današnja zbivanja u Sarajevu, silna priopćenja, pozivi na ostavku i sve ostalo nisu ništa drugo nego pokušaj da se preko mene razbije tek uspostavljena Vlada FBiH koja je krenula s radom u pozitivnom smjeru“, izjavila je ministrica Vlaisavljević za Dnevnik.ba dodavši kako je već naviknuta na ovakve događaje.

„Ovo nije prvi put da mi se nešto slično događa. No, poručujem da me prijetnje neće zastrašiti i da me vulgaran, huškački i govor mržnje koji mi je upućen neće pokolebati u namjeri da što bolje obnašam svoj posao i dužnost na koju sam izabrana. Isto tako, uvijek ću na isti i principijelan način odgovarati na postavljena mi pitanja. Oni koji su ikada pročitali ponešto iz međunarodnih akata, znanstvenih tekstova koji se odnose na ‘sporne’ riječi koje sam izgovorila znat će o čemu sam govorila jer su moje rečenice utemeljene isključivo na znanstvenim tekstovima posebice onih koji se odnose na penologiju i kazneno pravo a ne na iznošenje osobnog stajališta o bilo kojoj temi. Vrijeme je da konačno naučimo kako medijsko huškanje čini najveće zlo našoj domovini a tu odgovornost ne snose gosti kojima se podmeće nego mediji i urednici koji plasiraju takvu vrst komunikacije i obraćanja javnosti “, istaknula je ministrica Vlaisavljević.

Inače, Sanja Vlaisavljević je već godinama na meti velikog dijela sarajevske javnosti jer upozorava na činjenicu da je glavni grad BiH nasilno pretvoren u jednonacionalnu, konzervativnu i teokratsku sredinu u kojoj se drugi i drugačiji ne treba ničim isticati a posebno ne smije kritizirati glavne društvene mitove.

Zbog svojih beskompromisnih stavova, godinama je izložena medijskom maltretiranju, a u fokus medijskih hajkača došla je ponovno nakon što je izabrana za ministricu kulture i sporta u novoj Vladi FBiH.

U hajci prednjače kadrovi DF-a i SDA te medija bliskih ovim strankama.

Očekuje se kako će FUP promptno ministrici Vlaisavljević osigurati 24-satno osiguranje i time dokazati da im je zaštita sigurnosti građana na prvom mjestu i da se u ovaj segment politika neće miješati./HMS/

Continue Reading