Connect with us

BiH u EU

MINISTRICA DUJMOVIĆ O RASPODJELI: Sredstva su umanjena zbog netransparentnog pravdanja istih

Ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Zora Dujmović gošća je emisije “N1 na 1” koja će biti emitirana u subotu, 5. ožujka na televiziji N1. Donosimo vam dio u kojem ministrica Dujmović govori odnosu prema kulturi, odnosno kritikama koje su bile upućene na njen rad i odluke o financiranju određenih udruženja.

Svi su znali za odluku

Kaže da je u raspodjeli sredstava (Odluka o financiranju programa i projekata iz kulture od važnosti za Federaciju BiH za 2015. godinu) 25 posto otišlo u Sarajevo, te da ne razumije zašto među nekima vlada nezadovoljstvo. Kaže da, ni u primisli nisu imali namjeru oskrnaviti značaj tih manifestacija.

“Ono što sam od početka zagovarala i što sam kroz nekoliko intervjua najavljivala, ali i u izravnim sastancima sa predstavnicima kulturnih manifestacija koji su upravi i najnezadovoljniji, iskazivala sam da će sigurno doći do umanjenja, jer sam otprilike vidjela na koji način su se ta sredstva dodjeljivala, na koji način su se ta sredstva pravdala, u međuvremenu stekla uvid koliko je kultura zastupljena, koliko ljudi očekuju da od Federalne vlade budu podržani”, kazala je Dujmović za N1.

Priča da su nezadovoljni kulturni djelatnici iz Sarajeva bili upoznati s odlukom o smanjenju, ali da nisu reagirali do donošenja odluke.

“To sve nije pilo vode, uopće nisu osluškivali niti željeli razumjeti i problem je nastao kada je odluka bila objavljena i kada je bilo evidentno da su za neke od tih institucija koje su godinama podržavane sa iznimno velikim iznosima umanjena sredstva i raspodijeljena na neke druge”, kazala je ministrica Dujmović.

Kriteriji i komunikacija s nezadovoljnim djelatnicima

“Formirana su povjerenstva za utvrđivanje formalno-pravnih kriterija, veliki broj aplikacija je odbijen zbog toga što nije zadovoljio te kriterije, ali isto tako je veliki broj aplikacija odbačen iz razloga što nisu opravdali sredstva iz 2014. godine. Dakle, umanjenje da, ono je evidentno, njega ne treba kriti, ali isto tako moramo imati na umu što je to što je kulturni proizvod jedne takve manifestacije”.

“Ta komunikacija je postojala sve do momenta kada je ta odluka objavljena i kada su od nekolicine njih počele stizati ružne riječi, karakteristike mene, ministarstva, vlade onako usput, da dolazim iz polusvijeta, da ništa ne znam, da sam zombi, da sam kulturu podijelila po nacionalnoj osnovi, da sam kulturu poseljačila, ne znam više što sve, dakle, od tog trenutka je komunikacija prestala, i s njima ne može više biti komunikacije izravno, ali naravno, pismeno i dalje postoji, ono što se mora odraditi”.

Podsjetimo, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ) našla se na ‘crnoj listi’ sarajevske kulturne elite, predvođene prvenstveno direktorima East West Centra Harisom Pašovićem i Sarajevo Film Festivala, Mirsadom Purivatrom, koji smatraju da je raspodjela novca iz proračuna za kulturu od značaja za Federaciju ‘skandalozna’.

Podsjećanja radi prašina se digla nakon što su pojedini mediji objavili kako je Federalno ministarstvo kulture odlučilo, između ostalog, izdvojiti 22.000 KM za Međunarodni festival “Dani kosidbe – Kupres 2015”, dok je za pet projekata sa područja Unsko-sanskog kantona (USK) izdvojeno ukupno 18.000 KM. No, dok se u USK, kao i u Bosansko-podrinjskom kantonu, gdje su sa 13.000 maraka podržana samo dva projekta, za sada nitko ne buni zbog ovakve raspodjele, cijelu viku su digli sarajevski kulturnjaci, unatoč činjenici da je najviše novca Ministarstvo izdvojilo upravo za projekte sa područja Kantona Sarajevo – ukupno 532.000 KM za 38 projekata.

Inače sporni ‘Dani kosidbe – Kupres’, u čijem se predznaku ‘međunarodni’ prošle godine je održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a vještina košenja trave ručnom kosom na Kupresu uvrštena je i na preliminarnu listu zaštite nematerijalnog kulturnog naslijeđa UNESCO-a. tropolje.info

Continue Reading