Connect with us

Kultura

MILATOVIĆ: Hrvatska i Crna Gora su saveznice u NATO-u; MILANOVIĆ: Ne vidim ništa što bi pokvarilo naše odnose

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović primio je crnogorskog kolegu Jakova Milatovića na Pantovčaku u njegovom prvom službenom posjetu nekoj članici Europske unije.

– Osobito je zadovoljstvo danas biti domaćin drugom predsjedniku Crne Gore, Jakovu Milatoviću. Nije ovo prvi susret, imali smo nekoliko prilika razgovarati o većini tema za koje smo nadležni npr. općepolititičke teme kao što je priključivanje Crne Gore Europskoj uniji i Crna Gora u NATO-u. Iznimno je važno da se odnosi grade, njeguju, da se odolijeva svim hirovima dnevne politike koji u pravilu imaju učinak da pokvare odnose. Ne vidim u ovom trenutku ništa što bi pokvarilo odnose Hrvatske i Crne Gore, rekao je predsjednik Milanović i dodao:

– Države koje su primljene u NATO, a koje se na neki način odvlači u njihovom ulasku u EU, su zapravo države koje se svjesno i neodgovorno žrtvuje. Kako neke države koje su ušle u NATO još uvijek nisu ni blizu ulaska u EU? To ne može biti ničim drugim izazvano osim bijegom od rješenja. Ako ti je vojska na razini da možeš biti član NATO-a, kako ne možeš premostiti neslućene prepreke i postati članica EU? To je stvarnost u kojoj živimo i u tom smislu imate moju podršku. Dobrodošli u Hrvatsku i osjećajte se kao u svojoj kući, poručio je Milanović svom crnogorskom kolegi.

Foto: Pixsell

– Želim reći da sam ovdje u posjeti kod prijatelja i u svojstvu prijatelja, i mislim da je to najvažnija poruka danas. Želim s ovog mjesta poručiti da Crna Gora i Hrvatska imaju prijateljske odnose. To potvrđuju učestali susreti na najvišoj razini. Zašto ne reći da su ti susreti učestaliji nakon demokratskih promjena vlasti u Crnoj Gori. Drago mi je da je gospodin Milanović prisustvovao mojoj inauguraciji, da sam predsjednika Vlade također ugostio u Podgorici, rekao je Milatović i zahvalio na srdačnoj dobrodošlici.

– Što se tiče naših odnosa, oni su saveznički u okviru NATO-a i to savezništvo pruža dobru platformu za daljnji poticaj u međudržavnoj suradnji. Cijenimo podršku koju Hrvatska pruža Crnoj Gori kad je u pitanju naš put prema EU. Zaista smatram da bi što skorije učlanjenje Crne Gore u EU bio pozitivan signal prema ostatku regije i da je to priča koja je puno veća od Crne Gore, a to službeni Zagreb jako dobro razumije. Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima s Hrvatskom, rekao je Milatović.

Naglasio je da će se u narednom razdoblju zalagati za daljnje osnaživanje suradnje između dviju država.

– Drago mi je što hrvatska zajednica ima svog predstavnika u novom sazivu skupštine u Crnoj Gori. To je dobar put i nadam se da će stranka koju predstavlja gospodin Vuksanović biti dijelom naredne crnogorske vlade. Gospodin Milanović je već spomenuo da smo govorili o par otvorenih pitanja koja postoje između RH i Crne Gore. Ja sam sva ta pitanja naslijedio od svojih prethodnika i jasno sam rekao da se zalažem na princima dobrosusjedskih odnosa da se intenzivira rješavanje svih pitanja, naglasio je Milatović.

Ovo je prvi posjet Milatovića nekoj državi članici Europske unije nakon što je izabran i u svibnju ove godine prisegnuo za predsjednika Crne Gore.

Na dnevnom redu našla su se otvorena pitanja, od kojih se aktualizirao brod Jadran nakon Strateškog foruma na Bledu.

Bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka. Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991., ali ga Crnogorci do danas nisu vratili, što ostaje bilateralni spor Zagreba i Podgorice.

Crna Gora krajem srpnja i početkom kolovoza obilježila je 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatska diplomacija poslala prosvjednu notu Podgorici o “svojatanju imovine”.

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o putu Crne Gore prema članstvu u Uniji.

Milanović je više puta podržao “europski put Crne Gore”.

Hrvatska kontinuirano pomaže Crnoj Gori na europskom putu, a ta se pomoć najviše ogleda kroz političku i tehničku pomoć u pregovorima s EU-om koji su započeli 2012. godine, priopćio je Ured PRH uoči dvodnevnog posjeta Milatovića Hrvatskoj.

Milatović nakon sastanka na Pantovčaku odlazi u Banske dvore i Hrvatski sabor./Hina/HMS/

Continue Reading