Connect with us

BiH u EU

MILANOVIĆ KOMENTIRAO IZJAVU ZBOG KOJE SU GA RAZAPELI BiH MEDIJI:

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je rekao kako je njegova izjava o tri entiteta Bosne i Hercegovine bio “mala omaška” no dodao je da je sama riječ entitet pogrešan naziv za “ustrojbene jedinice” te države

“Mislim da moj rad, moj govor, moji stavovi govore uglavnom da sam zagovornik Bosne i Hercegovine takve kakva jest, kao jamca nekakve stabilnosti”, rekao je Milanović novinarima u Termama Tuhelj no napomenuo je kako je osnovni problem zapravo uporaba pojma entitet.

MEDIJI U BiH PROZIVAJU MILANOVIĆA: ‘U intervjuu Televiziji Crne Gore napravio je ozbiljan gaf. To je nedobrosusjedski’

Milanović je ovoga tjedna tijekom posjeta Crnoj Gori gostujući u emisiji Teleskopija RTCG govorio o odnosima u regiji pri čemu za Bosnu i Hercegovinu rekao da je “država triju entiteta”.

“Hrvatska ima na određen način komplicirane odnose sa Slovenijom, ali opet odlične odnose, s Crnom Gorom… S Bosnom i Hercegovinom u onoj mjeri u kojoj se Bosnom i Hercegovinom kao državom triju entiteta mogu uspostaviti odnosi. Ja mislim da mogu, ali tu postoje određena ograničenja”, rekao je Milanović te nastavio nizati članice bivše države s kojima Hrvatska ima odlične odnose.

Njegov lapsus kritizirali su mediji u BiH.

“U stvari mi je drago što je došlo do jedne male omaške, rekao sam tri entiteta. Ovo je poruka onima kojima je Bosna i Hercegovina vrhovna vrijednost, jedinstvena Bosna i Hercegovina, netko će reći i unitarna, sa čime se dosta ljudi u BiH ne slaže, da je sama riječ entitet nametnuta, izmislili su je u vrijeme Daytona, i da je u stvari potpuno pogrešna”, nastavio je Milanović.

“Dakle, ove dvije ustrojbene jedinice, to je hrvatski, možda se na srpskom kaže drukčije, su federalne jedinice (…) nikakvi entiteti”, protumačio je i dodao kako nije “mislio ništa loše”.

“Riječ entitet bi trebali upravo izbaciti upravo oni koji ne žele da se tim entitetima daje posebna snaga i jedinstvenost, dakle posebnost, a u prirodi entiteta je posebnost, izdvojenost, dakle odmaknutost od nečega”, zaključio je Milanović i poručio da kritičarima iz BiH da “promjene riječi”.

Continue Reading