Connect with us

BiH

Milanović: Ja sam predsjednik i građana BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak u New Yorku da je on predsjednik i građana Bosne i Hercegovine hrvatske narodnosti koji imaju i hrvatsko državljanstvo, što je izjava koju danas problematiziraju neki bosanskohercegovački mediji.

Dio medija u BiH, poput Oslobođenja ili bosanskohercegovačkog N1, objavili su danas da je Milanović rekao da je on “predsjednik Hrvata u BiH”.

Pritom su iz svojih izvještaja izostavili dio izjave u kojoj Milanović govori da Hrvati u BiH, baš kao i Hrvati u New Yorku, imaju hrvatsko državljanstvo i pravo glasa na izborima i da je “formalno-pravna činjenica da je on predsjednik i njima”.

Pritom je naglasio da je to uz “puno poštivanje zemalja” u kojima žive.

Uvod za tu izjavu bilo je novinarsko pitanje da komentira situaciju da je na Opću skupštinu UN-a došao Željko Komšić, predstavnik Hrvata u Bosni i Hercegovini te aktualni predsjedavajući Predsjedništva te zemlje.

“Komšić je ovdje došao kao jedan od članova Predsjedništva, ne znam uopće s kakvim mandatom i u čije ime govori, čak i da je predstavnik Hrvata, jer… Ja sam rekao da sam predsjednik Hrvatske, predsjednik hrvatskih građana, Hrvata, pa, na neki način, i onih Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini”, dodavši da je to i ustavna kategorija.

Kazao je da on pravo glasa hrvatskih državljana izvan Hrvatske “vrlo često problematizirao i pokušavao svesti na razumnu razinu upravo zato da se susjedna država ne kompromitira jer se ulazi u njezin prostor”.

To nije bila politika koju sam provodio, ali to je danas politička i formalno-pravna činjenica, dodao je.

Milanović se nešto prije toga sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ono što sam naglašavao gospodinu turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu cijelo vrijeme je da u Hrvatskoj nema baš nikoga tko će se razmetati sa pričama da će se BiH otcijepiti, što čujemo od nekih drugih djelova Bosne i Hercegovine, i to nije pametno, nije potrebno”. završio je Milanović. (Hina)

Milanović: Ne znam u čije ime govori Komšić, ja sam predsjednik svih hrvatskih državljana

Hrvatski predsjednik u govoru pred Generalnom Skupštinom UN-a rekao je da se njegova zemlja zalaže za europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Kaže i da je Bosna i Hercegovina kamen temeljac za stabilnost u regiji te da je neophodna reforma izbornog zakona u BiH. Na upit dopisnika Al Jazere iz New Yorka da pojasni tu izjavu … Nastavi čitati

Continue Reading