Connect with us

Kultura

MILANOVIĆ IDE U POSJET TOMISLAVGRADU I ŠIROKOM BRIJEGU! Odlikovat će brigadu “Kralj Tomislav”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetit će 1. srpnja Tomislavgrad i Široki Brijeg, ekskluzivno doznaje Braniteljski portal.

U okviru dolaska odlikovati će Brigadu Kralj Tomislav, koja je zaustavila srpske snage ispred Tomislavgrada 10. travnja 1992. godine. Bitka za Kupreško polje bila je prva velika bitka rata u BiH. Zahvaljujući tehničkoj premoći, i dodatno ojačana tenkovima, JNA je 7. travnja zauzela grad Kupres, da bi tri dana kasnije bila zaustavljena ispred Tomislavgrada. U okviru posjeta Predsjednik će razgovarati s čelnicima HB županije i biskupima o predstojećim velikim nacionalnim obljetnicama – 1.100 godina od krunidbe kralja Tomislava, i 1.400 godina kršćanstva u Hrvata.

Nakon posjete Tomislavgradu predsjednik će, doznajemo, posjetiti i samostan na Širokom brijegu i odat počast nevinim pobijenim fratrima.

Dodajmo da ovo predsjedniku Milanoviću nije prvi službeni posjet Tomislavgradu u predsjedničkoj ulozi, bio je tamo i u srpnju 2021., a posjetio je Mostar, Ljubuški i Vitez. Tom prilikom posjetio je Franjevački samostan i muzej “Fra Jozo Križić”. Tom prilikom rekao je, “Ovi ljudi ovdje se bore, žilavi su. Ulažu, neiskorjenjivi su. Da je jednostavno, nije. Sve u svemu, čak sam malo impresioniran koliko je truda i energije uloženo u ovaj kraj”

Ukazao je na važnost i ulogu franjevaca u očuvanju baštine Hrvata u BiH, kazavši kako bez franjevaca ni on osobno ne bi znao tko su mu preci. O pitanju izbornog zakonodavstva, Milanović je izjavio kako su Hrvati u BiH borbeni, ali nisu militantni.

 

 

– Imat će našu i moju potporu u svemu što rade. To što rade je osnovno, malo temeljno, ispod toga se ne može. Pokušavaju ih izgurati iz Doma naroda koji je jedno paritetno tijelo kojim se osigurava ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Status konstitutivnog naroda nije dekor, nego pitanje egzistencije Hrvata i drugih dvaju naroda – rekao je tada.

Braneći južnu Hrvatsku u samo par dana unatoč vijavici i temperaturama koje su se spuštale do -20 stupnjeva celzija, dragovoljci – pretežno mladići i studenti iz Tomislavgrada, Posušja, Livna, Širokog, Zagreba, i drugih gradova, ali i Vukovarci s ratnim iskustvom, uspjeli su obraniti Tomislavgrad koji je postao prva meta nakon pada Kupresa.

Svjesni opasnosti, kupreški Hrvati još su u rujnu 1991. osnovali Krizni stožer, a dragovoljačke skupine prerasle su u Kuprešku bojnu. Krajem ožujka 1992. uslijedio je niz oružanih incidenata zbog čega su se sa šireg područja iselili žene i djeca svih nacionalnosti.

Rađanje brigade bilo je u krvi, u samo nekoliko dana s krunicom oko vrata za domovinu život je položilo više od 200 dragovoljaca. Nakon utvrđivanja položaja na Liniji Čelebić-Uskoplje brigada je sudjelovala u svim bitkama za obranu Herceg Bosne i Hrvatske.

Pozivaju se branitelji, mladež, i narod iz cijele Herceg Bosanske županije da pozdrave Predsjednika

Continue Reading