Connect with us

Scena

MASLINE Roberta Budora

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Robert Budor, 27.7.2018. predstavio se je s novom samostalnom izložbom MASLINE u Muzeju Prigorja – Galerija Kurija u Sesvetama, izloživši šesnaest crteža u tušu drevnog drva.

Budor je već neko vrijeme posvećen maslini, drvu višestoljetnog života, drvu sjećanja, u portretiranju guste krošnje, vijugavog, zgrčenog debla s mnoštvom tragova na kori koji zorno govore o turbulenciji prošlih života, nepogodama i nevoljama ali i osunčanim danima sreće.

Ponekad slikar jasno prezentira dugoživuće drvo, nastojeći na papiru sačuvati za budućnost mistične oblike grana, čudesnu propletenost, ponekad je pred nama gotovo neprozirna gustoća pokreta i oblika, tajni što se skrivaju između korijena,debla, grana i lišća.

O važnosti masline u životu čovjeka ne mora se iznova govoriti, maslina je doista jedna i jedina, kvrgavog, izvijenog stabla, otporna na vrijeme ali ga pamteći, donoseći na svojim granama i lišću sjećanja, bilježeći u mnogobrojnim zarezima na kori protok vremena.

Doista, maslina je drvo sjećanja, čudesno drvo što prolazi kroz vrijeme, ostavljajući svoj trag u svakom razdoblju povijesti.

Maslina je nositelj mnogostrukih značenja, u religiji, u mitu, u povijesnim zbivanjima, doista maslina zauzima posebno mjesto u povijesti čovječanstva.

Maslina prati čovjeka odavna i čovjek je duboko svjestan važnosti ploda masline i njezine trajnosti, njezine izdržljivosti i postojanosti.

Na nizu crteža, uzburkanih, pokretljivih, dinamičnih i tihih, Robert Budor je ispričao svoju priču o susretu s maslinom, prenio nam nizom crteža svoj doživljaj, svoju radost, ispričao nam je detalje o traganju za skrivenim, uronjenim i gotovo izbrisanim sjećanjima.

Poput raznovrsnih i raznolikih modela lijepih žena slikar nam je predočio niz stabala, visokih, niskih, širokih, užih, tajnolikih, jakih, grube kore osobito, uznemirenih krošnji sličnih uplašenim pticama, zamršenih linija koja izlaze iz dubine i u nju se vraćaju, sve u crno bijeloj kombinaciji.

Možda se slikar prisjetio stabla masline s kojim se davno susreo i poželio oživotvoriti taj oblik što izranja iz povijesti, iako više nije siguran je li to bio san ili stvarni susret, ali mistično, svijeno drvo dobro pamti i možda mu se posreći.

Maslina je motiv svevremenskog.

Najnovijom, produhovljenom i emotivnom izložbom crteža Robert Budor nas je podsjetio na svijet u kojem živimo i na svijet koji traje odavno.

 

Miroslav Pelikan

Continue Reading