Connect with us

BiH

Marina Vukoja “Akcija proljetnog čišćenja sela Korita.”

Na veliko zadovoljstvo i ushićenost svih žitelja u Koritima je za vikend održana akcija čišćenja sela. U čišćenju je učestvovala muška ekipa. Žene su se pobrinule oko spremanja hrane! Uz druženje, šalu i osmijeh ništa nije teško! Što bi rekao Mato Lovrak: kad se vrijedne ruke slože sve se može! Ovom gestom selo je pokazalo koliki duh zajedništva ima po kojem je i prepoznatljivo. Svi žitelji od Gornjih Korita pa do Braića kuća dali su obol.  U istom se planira još akcija kako bi se selo oživjelo, a i privuklo posjetitelje, a možda i nove žitelje. Glavna prometnica R419 još uvijek je veliki problem zbog makadama, loše putne infrastrukture. U samom selu potrebno je osposobiti i javnu rasvjetu i nasuti seoski put prema Gornjim Koritima i Potkoritima. Žitelji se nadaju pomoći općine, kao i mjesne zajednice. Jedne prilike u konverziji s načelnikom Općine Posušje odnosno s Uredom načelnika naglasili su kako je ove godine planiran nastavak izgradnje vodovodne mreže koja će obuhvatiti i selo Korita. Ta infrastruktura bi značila jako puno za žitelje, a samim tim bi se olakšao i život u istom, a pogotovo u ljetnim mjesecima. Jedna od krucijalnih važnosti za ovaj ruralni kraj je asfaltiranje već spomenute prometnice R419. Nadat se što skorijoj realizaciji i te problematike kako bi se ovaj kraj oživio i povezao sa Sutinom odnosno Posušjem i Britvicom do Širokog Brijega.
Ne zaboravimo kako je za lijep cvijet biljke potreban pigment fitokrom. Kada fitokrom kaže biljci da su dani sve duži i da ima sve više energije, što u prijevodu znači stiglo je proljeće, biljke pokreću svoje mehanizme, izlaze iz stanja mirovanja, pojavljuju se pupoljci i cvjetovi … Ovom usporedbom ističem kako se život lagano vraća u selo, a za potpuni sjaj i rapsodiju spektra boja potrebna je i minorna potpora od nadležnih organa!  Pozdrav i Sretno!
P.S. U seoski park vratili su se patuljci, ako se putna infrastruktura trajno riješi, odnosno asfaltira, očekivat ćemo i Snježanu!

Continue Reading