Connect with us

Kultura

Marija Mišić…..Mnogo je lakše kad ti netko da „vjetar u leđa na samom početku.

Svakodnevno čujemo kako veliki broj mladih napušta Bosnu i Hercegovinu. Međutim postoje i pozitivne priče u Bosni i Hercegovini, o kojima se ne govori mnogo. Neke mlade žene u ranom punoljetstvu , ipak se odlučuju živjeti svoje snove u Bosni i Hercegovini. Među njima je i Marija Mišić, mlada poduzetnica iz Širokog Brijega. Marija vodi svoj vlastiti kozmetički salon „Marushka“. Salon se također nalazi na Širokom Brijegu i trenutno je jedina zaposlena. „Uljepšavanje i kozmetika općenito su me uvijek jako interesirali,što me potaknulo da otvorim svoj salon. Iza sebe imam niz različitih edukacija i stalno radim na usavršavanju svojih tehnika i vještina.

Najponosnija sam ipak na diplomu kojom sam stekla zvanje Make up Artist“ kazala je Marija. 

Svojim klijentima želim pružiti najbolji mogući tretman, a one mi uzvraćaju povjerenjem jer se uvijek i iznova vraćaju i koriste kozmetičke usluge koje nudi moj salon.

Također aktivnosti salona Marije Mišić možete pratiti na društvenim mrežama.

Instagram: @marushka.makeup

Facebook: Marushka Makeup 

Marija nam je odgovorila na par pitanja o svom putu :

 

Što je bio motiv da pokreneš svoj biznis?

Glavni motiv za pokretanje vlastitog biznisa bila je želja da radim ono u čemu sam najbolja i u čemu definitivno najviše uživam. 

Koji su izazovi s kojima si se susretala na početku?

Izazova sa kojima sam se susretala na samom početku bilo je mnogo. Vrlo rano sam se odlučila za pokretanje vlastitog biznisa i baš je to bio veliki izazov. Sa samo 18 godina ušla sam samostalno u taj izazov vođenja vlastitog Beauty salona, te je trebalo na samom početku zadobiti povjerenje svojih klijentica, što je najvažniji dio u vođenju bilo kojeg biznisa. 

Koja je najvažnija lekcija koju si naučila kao poduzetnica?

Najvažnija lekcija koju sam naučila kao poduzetnica je biti uporna. Dakle, biti uporna u samom radu, biti uporna u konstantnom nadograđivanju svojih vještina i sjecanju znanja u oblasti kojom se bavim. Uvijek ići naprijed!

Zašto smatraš da je poduzetništvo važno za žene?

Poduzetništvo je važno za žene jer nam daje dodatno samopouzdanje, izgrađuje nas kao osobe i naravno daje financijsku sigurnost. 

Može li poduzetništvo osnažiti žene i pružiti im ekonomsku nezavisnost i samostalnost? Da li je to važno za žene generalno?

Evo već u prethodnom pitanju sam djelomično odgovorila na ovo pitanje. Poduzetništvo definitivno može osnažiti žene i dati im ekonomsku nezavisnost ali samo pod uvjetom da predano, odgovorno i kvalitetno rade svoj posao. Konkurencija je danas velika, no to je pravoj poduzetnici samo još dodatna motivacija da bude još bolja. 

Šta bi poručila ženama koje razmišljaju o pokretanju biznisa?

Ženama koje razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa poručila bih da se bave onim u čemu su zaista dobre, rizik, naravno uvijek postoji ali ako vjeruješ u ono što radiš onda ćeš i učiniti sve što je potrebno da to i uspije. 

Da li si imala podršku pri pokretanju (od okoline, prijatelja…)?

Kako sam u biznis vođenja vlastitog Beauty salona ušla vrlo mlada, priznajem, veliku podršku sam imala od svojih roditelja koji ni na sekundu nisu sumnjali u moje sposobnosti i na tome sam im jako zahvalna. Mnogo je lakše kad ti netko da „vjetar u leđa“ na samom početku.

 

Trenutno je 16 dana aktivizma i borbe protiv rodno-zasnovanog nasilja. Da li misliš da razvoj poduzetništva i uključivanje žena može doprinijeti borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i kako? 

Ja sam odgojena i odrasla u obitelji zajedno sa svoje dvije sestre. Roditelji su nas uvijek učili da je svaki čovjek koji pošteno radi i živi od svoga rada, vrijedan poštovanja čime god se bavio. Djevojčice treba odgajati u snažne žene koje se ne boje zasukati rukave i preuzeti inicijativu kad god je potrebno. Nas tri smo odrasle u obitelji gdje se ne pravi razlika muško-žensko i mislim da je takvo okruženje jako ohrabrujuće. Poduzetništvo može zasigurno doprinijeti borbi protiv rodno zasnovanog nasilja jer osnažuje poziciju žene u društvu i čini je financijski neovisnom. 

Marijin poslovni put je primjer svima da trebamo živjeti svoje snove unatoč okolnostima.

Za mlade ljude je „samo nebo je granica“ ako su dovoljno hrabri i ustrajni u ostvarenju svojih želja.

Continue Reading