Connect with us

Ekonomija

LJUBIĆ ZA HMS: Izetbegović Hrvatima darežljivo nudi trojanski paket

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kao rješenje za Bosnu i Hercegovinu predlaže, prije 15 godina odbačeni „Travanjski paket, s napomenom da bi on mogao biti prihvatljiv i za Hrvate, implicirajući da bi riješio strah Hrvata od dominacije brojnijih Bošnjaka. Na tu darežljivu ponudu mogao bih odgovoriti slično kako je upozorio trojanski prorok Laokont svoje sugrađane nakon što su im Grci, nakon dugotrajne bezuspješne opsade, kao znak pomirenja poklonili drvenog konja, „… timeo Danaos et dona ferentes“.

Piše: dr. Božo Ljubić, za Hrvatski Medijski Servis

Što se tiče „trojanskog“, ispričavam se, „Travanjskog paketa“ o tome bi se mogla napisati čitava knjiga ali ovdje samo nekoliko argumenata zašto taj paket nije bio dobar za Bosnu i Hercegovini a ponajmanje za hrvatski narod.

Iako je ovaj set amandmana imao i dobrih strana, iako su potpisnici ili barem većina njih pregovarali i prihvatili amandmane u dobroj vjeri, on je u sebi sadržavao zamke koje su Bosnu i Hercegovinu definitivno cementirali kao državu, ne samo dva entiteta već i dva naroda. Hrvati bi time definitivno izgubili konstitutivnost i svoj narodni subjektivitet u BiH. Skoro 15 godina nisam govorio o „travanjskom paketu“ smatrajući da je ta priča završena. Međutim, kako je ta priča u zadnje vrijeme ponovno postala aktualna kako u komentarima političkih analitičara i kolumnista tako i političara, kao spasonosno kompromisno rješenje za Bosnu i Hercegovinu, osjećam odgovornost upozoriti na neke manjkavosti ovog seta amandmana, odnosno ovakvog pristupa.

Parlamentarna skupština

Nastranu tehničke promjene tipa da se broj zastupnika u Zastupničkom domu povećavao na 87 a Doma naroda na 21( za svaki konstitutivni narod po 7), suštinski problemi su se ticali promjene uloge i izbora Doma naroda PS BiH.

a.Ukidanje Doma naroda kao doma ravnopravnog Zastupničkom domu, odnosno njegovo svođenje samo na striktno pobrojane slučajeve zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Uz to je taj priziv povrede vitalnog nacionalnog interesa od strane kluba konstitutivnih naroda uvijek mogao biti osporen od strane drugog kluba a potom i Ustavnog suda BiH, čega smo bili svjedoci i do sada. Naime, u procesu usvajanja Zakona o javnom RTV sustavu 2009., svi zastupnici hrvatskih stranaka u Zastupničkom domu, svi članovi kluba Hrvata u Domu naroda i svi ustavni suci iz reda hrvatskog naroda su se izjasnili da ovaj Zakon krši hrvatski vitalni nacionalni interes, Zakon je izglasan glasovima srpskih i bošnjačkih stranaka a Ustavni sud je većinom glasovi odbacio hrvatski priziv narušavanja vitalnog nacionalnog interesa.

Izetbegović osmislio model kako i klubove Hrvata u domovima naroda popuniti “komšićima”

Lider SDA Bakir Izetbegović ponudio je predsjednicima tzv. “probosanskih stranaka” koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH da potpišu zajedničku izjavu o “temeljnim principima zajedničkog nastupa u procesu izborne reforme”, javlja Hrvatski Medijski Servis. Pismo je poslano na adrese SDP-a BiH, DF-a, SBB-a, Naše stranke, PDA i NES-a. Izetbegović im nudi da zauzmu zajednički stav u … Nastavi čitatiIzetbegović osmislio model kako i klubove Hrvata u domovima naroda popuniti “komšićima”

Continue Reading