Connect with us

Sinovi povijesti

LJUBIĆ U KISELJAKU: BiH treba preurediti na načelima Rezolucije Europskog parlamenta

Ljubić: Očuvanje suvereniteta bh Hrvata od strateškog značaja. Foto: HMS

Kandidati HDZ-a u 11. izbornoj listi za Hrvatski sabor, predvođeni dr Božom Ljubićem, predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH boravili su  u Kreševu i Kiseljaku, gdje su se predstavili biračima, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U Kreševu su se susreli s načelnikom  Radojem Vidovićem i njegovim suradnicima, posjetili franjevački samostan i muzej, gdje ih je s bogatom povješću tog kraja upoznao gvardijan fra Darko Drlje, a obišli su i sportsku dvoranu, čiju je izgradnju financijski pomogla Vlada Republike Hrvatske.

Dr Ljubić na skupu u Kiseljaku

Dr Ljubić na skupu u Hrvatskom domu u Kiseljaku. Foto: HMS

 

Dr Ljubić i ostali kandidati HDZ-a u 11. izbornoj jedinici svoj su program, odnosno ono za što će se zalagati, ukoliko budu izabrani u Hrvatski sabor, predstavili članovima Općinskog odbora HDZ-a u Kreševu, a potom i okupljenima u Hrvatskom domu u Kiseljaku.

Ljubić je naglasio kako mu je cilj da se hrvatskoj političkoj i svekolikoj javnosti posvijetli i posvijesti strateški značaj očuvanja političkog suvereniteta Hrvata u Bosni i Hercegovini i za Hrvatsku državu i za Bosnu i Hercegovinu, i za njihov suverenitet i za njihovu opstojnost.

Kandidati HDZ-a za Hrvatski sabor obišli su sportsku dvoranu čiju izgradnju je pomogla RH

Kandidati HDZ-a za Hrvatski sabor obišli su sportsku dvoranu čiju izgradnju je pomogla RH. Foto: HMS

-Ako u tome uspijemo, onda ni u jednom trenutku ne sumnjam da će Hrvatska iskoristiti sve one instrumente koje do sad možda i nije koristila, da pomognu Hrvatima da očuvaju taj politički subjektivitet. A prva stvar je naravno da se Bosna i Hercegovina preuredi na principima Rezolucije Europskog parlamenta što znači principima federalizma. Drugi put kojim Hrvatska to treba raditi je mjerama ekonomske politike, a mnoge su raspoložive. U prvom redu beskamatni krediti hrvatskim kompanijama da investiraju u hrvatska područja i na taj način potaknu produktivno zapošljavanje i ostanak ljudi ovdje. I naravno korištenje europskih fondova da se ubrza razvoj hrvatskih područja u BiH, kazao je dr Ljubić.

Susret s gvardijanom franjevačkog samostana u Kreševu Darkom Drlje

Susret s gvardijanom franjevačkog samostana u Kreševu Darkom Drlje. Foto: HMS

Ljubić je kazao i kako se ni u jednom trenutku ne smije zaboraviti dijaspora.

-Hrvatska dijaspora koja je doprinjela obrani demokracije i prizanju i Bosne i Hercegovine i Hrvatske je neiskorišten gospodarski resurs. Ni jedna od vlada Hrvatske nije uspjela do kraja realizirati ovaj resurs. A zapravo taj investicijski kapital hrvatske dijaspore je trostruko vrijedniji od bilo kojeg kapitala bilo koje međunarodne financijske institucije. Prvo, što je bez kamata. Drugo, što sa sobom nosi znanje i iskustvo iz najrazvijenijih djelova svijeta i treće, naravno, što je tu ljubav prema domovini, kazao je Ljubić.

Posjet Muzeju koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana

Posjet Muzeju koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana. Foto: HMS

Po njegovom mišljenju na ovim hrvatskim parlamentarnim izborima na testu je nekoliko bitnih pitanja hrvatske politike u BiH.

-Prvo na testu je HDZ Republike Hrvatske. Kada se 12. rujna budu brojili mandati, jedan mandat više kvalificira stranku ili koaliciju za vladu. Dakle bitno je da ova lista osvoji sva tri mandata. Drugo na testu je HDZ BiH, ne daj Bože da jedan mandat se odlije nekoj drugoj listi ili koaliciji. Treće na testu je kredibilitet HNS-a, samo politkom HNS-a čiji nositelj politike je HDZ BiH, i u sinergiji s institucijama RH, mi možemo djelotvorno riješiti hrvatsko pitanje u BiH i u političkom, ekonomskom, demografskom i svakom drugom pogledu, zaključio je dr Ljubić.

Sastanak s općinskim načelnikom Kreševa Radojem Vidovićem

Sastanak s općinskim načelnikom Kreševa Radojem Vidovićem. Foto: HMS

U Hrvatskom domu u Kiseljaku predstavili su se i ostali kandidati HDZ-a iz 11. izborne jedinice za Hrvatski sabor; Željko Raguž, ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, Davor Čordaš, dopredsjednik HDZ BiH i ministar raseljenih i izbjeglih u Vladi Republike Srpske, potom Ankica Gudeljević, Ivanka Barić, Ivanka Mađar Šimić, Dragan Konta, Danijel Unčić i Miro Grabovac Titan.

Raguž, koji je bio i dugogodišnji ravnatelj Radija Herceg Bosne kazao je kako će to medisko iskustvo iskoristiti za senzibiliziranje javnosti u Hrvatskoj na probleme s kojima se suočavaju Hrvati u BiH, dok je Čordaš naglasio kako će se kao saborski zastupnik, bude li izabran, zalagati za nastavak pomoći RH u obnovi porušenih domova Hrvata u RS, na čemu intenzivno radi kao ministar u Vladi RS, te povratku i stvaranju uvjeta za održivi ostanak hrvatskih povratnika u RS.

Continue Reading