Connect with us

Sinovi povijesti

LJUBIĆ: Politika bošnjačkih stranaka vodi ka raspadu BiH

Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i mandatima Parlamenta FBiH, kojeg su usvojili zastupnici bošnjačkih stranaka u Parlamentu BiH je protiv Ustava, on derogira i Ustav i Ustavni sud BiH. Na taj način da nadležnosti BiH prebacuje na razinu entiteta, izjavio je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr Božo Ljubić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ljubić je u intervju za N1 televiziju kazao kako ne zna ni za jedan akt nijednog organa u BiH koji je toliko protudržavni i koji ide u smjeru podjele države kao taj zakonski prijedlog

-Ne mogu ga proglasiti drugačije nego apsurdnim. Zamislite da Narodna skupština Republike Srpske odluči promijeniti Izborni zakon i način izbora delegata u Vijeće naroda RS. Tko bi mogao prigovoriti išta od aktera ovog čina kada sami derogiraju Ustav BiH? Tako da, to je jedan neodgovoran politički čin za koji se nadam da neće proizvesti negativne posljedice”, kazao je Ljubić.

Ljubić je naglasio kako se Izborni zakon BiH ne može izmjeniti, a odluka Ustavnog suda BiH se ne može provesti ni na jednoj razini osim u Parlamentu BiH.

-Meni je žao što ljudi u BiH i glavni akteri to ne shvaćaju. Ja to ne mogu protumačiti drugačije nego apsurdnim, besmislenim i ne mogu naći logiku osim one logike koja ide za tim da istrajavanje u apsurdu je način da su učini kraj apsurda. Ja se bojim toga kraja, znate. Podjela BiH koju prizvodi ova politika bošnjačkih stranaka vodi do raspad BiH, a bojim se toga jer znam da se to ne bi moglo dogoditi na miran način, kazao je Ljubić

Ljubić je podsjetio da je Bosna i Hercegovina država koju tvore tri konstitutivna naroda Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

“Ja iz dubokog osjećaja za BiH kao svoju domovinu želim da i ona postane država koja će biti u interesu sva tri konstitutivna naroda. BiH je višenacionalna država, kao Belgija ili Švicarska. U BiH konstitutivnost znači državotvornost. Bez bilo kojeg konstitutivnog naroda, nema države. Narodi u BiH su državotvorni narodi koji tvore državu kao narodi. U BiH kad se spomene konsocijacija u političkom, bošnjačkom Sarajevu, to se posmatra kao crvena krpa, kazao je predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić u intervju za N1 televiziju.

Continue Reading