Connect with us

Kultura

LJUBIĆ: Nužno učiniti dva koraka kako bi BiH bila funkcionalna

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora kazao je da sumnja da će se vlast na razini Bosne i Hercegovine formirati tijekom svibnja. On je za N1 govorio i o izmjenama Izbornog zakona BiH, reformi Ustava BiH, ali i o administrativno-teritorijalnoj reorganizaciji.

“Sumnjam da je svibanj rok kada ćemo dobiti vlast na obje razine. Ne treba zaboraviti da neke županije nisu formirale vlast, a oni koji su formirali izgleda da su u fazi promjene većina. Nije to ništa novo, imali smo iskustva s tim. To samo govori o problemu ustavno-pravnog poretka, odnosno o neupravljivosti. Moramo se pozabaviti prethodnim pitanjem – a to je postići, dok je minimalni konsenzus o BiH, o njenoj budućnosti da bi mogli u sadašnjosti imali protočnost odlučivanja. Isto tako, ne treba sve adresirati odgovornosti na koncept države i Dayton. Mnoge stvari su se dogodile, a one koje su se trebale dogoditi nisu”, kazao je za N1 Ljubić.

“Za sedam mjeseci da napravimo jednu inventuru, što je to napravilo Predsjedništvo, da tako kažem, osim formalno protokolarnih odluka nije bilo suštinskih odluka. Prema tome, bojim se da neće doći brzo do formiranja vlasti jer mi se čini da preko procesa formiranja vlasti pokušavaju se riješiti pitanja koja spadaju u domenu prethodnih pitanja gdje se predstavnici konstitutivnih naroda trebaju dogovoriti da bi išlo lakše. Tu spada i položaj entiteta, nadležnosti entiteta, proces integracija BIH u EU i NATO i tako dalje. To se ne može riješiti kroz formiranje vlasti, to se rješava političkim dogovorom”, izjavio je Ljubić.

Prema njegovom mišljenju – HNS od svog osnivanja iznosi principe na kojima smatra da Bosna i Hercegovina može biti funkcionalnija.

“HNS odavno, od svog osnivanja je iznio principe na kojima smatra da BiH može biti funkcionalna. Kao dogovor legitimnih predstavnika njezinih konstitutivnih naroda. Da bismo pristupili tom koraku, novom društvenom dogovoru, koji je bio naš autentični izraz volje, a ne nametnut od strane sponzora iz vana – moramo biti u stanju izabrati legitimne predstavnike. To je Hrvatima onemogućeno u više navrata. U kontinuitetu od Daytona u RS smo imali izvršnu vlast bez Hrvata, da ne ispadne da smo govorim o Federaciji”, kazao je.

Ljubić je istaknuo da je nužno učiniti dva koraka kako bi BiH bila funkcionalna država po mjeri sva tri konstitutivna naroda.

“Ja bih rekao, 95 posto Hrvata koji su ostali u BIH žive u FBiH. Primarno je da tu očuvam subjektivitet da bismo onda mogli utjecati na položaj Hrvata u drugom entitetu. Prema tome, prva stvar je promjena Izbornog zakona. Što se tiče drugog koraka – koji je neophodan BiH, bilo koje administrativno rješenje mora biti simetrično u odnosu na tri konstitutivna naroda. To mora biti riješeno na isti način, a ne kao sada, da imamo dva entiteta, jedan apsolutno srpski, drugi apsolutno bošnjački. Nitko se ne treba bojati ovih naših prijedloga, jer nikakvo rješenje ne može biti doneseno bez konsenzusa. To mora biti dogovorno rješenje. Jasno je da ni ovako ne može. Entiteti se na neki način pokušavaju naoružavati, kuda to vodi. Te stvari moraju doći do tog stupnja da o tome razgovaramo”, naveo je Božo Ljubić za N1.

Continue Reading