Connect with us

Sinovi povijesti

LJUBIĆ: BiH treba imati i entitet s hrvatskom većinom

Ako se želi stabilnost u BiH, onda se moraju ozbiljno shvatiti primjedbe Srba na odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske, smatra predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora Božo Ljubić.

Ljubić kaže da odluku Ustavnog suda BiH i reagiranje stranaka iz Republike Srpske treba sagledati iz dva jednako bitna aspekta od kojih se prvi odnosi na pravnu dimenziju da se treba poštivati pravosnažna odluka legalne ustavne institucije.

“Drugi je činjenica da su legitimni predstavnici jednog entiteta koji nose legitimitet jednog od tri konstitutivna naroda jasno rekli što o tome misle”, rekao je Ljubić za “Nezavisne novine”.

On je podsjetio da su odluke Ustavnog suda BiH i dosad izazivale kontroverze, te da su i Hrvati bili nezadovoljni nekim od njih.

Ljubić je podsjetio i da u Ustavu piše da će nakon pet godina strani suci biti zamijenjeni domaćim, što nije provedeno.

“Prema tome, ima puno razloga da se na ovaj sud gleda s kontroverzom”, smatra Ljubić.

On navodi da je potrebno donijeti novi zakon o Ustavnom sudu u Parlamentu BiH, uz učešće oba doma, što bi omogućilo da sva tri konstitutivna naroda imaju jednak broj sudaca i, nekoga iz onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda.

Ljubić poručuje da je rješenje unutarnji dogovor u BiH.

“To je put kojim trebamo tražiti rješenja. Nitko nama ne može ponuditi bolje rješenje nego mi koji s tim rješenjem moramo živjeti”, naglasio je Ljubić.

Na pitanje što Hrvati konkretno traže od Srba i Bošnjaka, Ljubić odgovara:

“Konkretno, moramo u godini koja je pred nama promijeniti Izborni zakon, da i Hrvati imaju isti utjecaj kao Srbi i Bošnjaci na izbor članova Predsjedništva. Treba omogućiti izbor legitimnog predstavnika, bez obzira na to tko će to biti. Neka Hrvati izaberu i Dervu Sejdića, i on će biti legitimni predstavnik ako ga izaberu. Drugo, da se izmijeni i način izbora domova naroda u FBiH i u RS da se jamči etnički legitimitet jer se radi o etničkom domu. Treće, da se u vladama entiteta uvede ista klauzula koja ima u Vijeću ministara i da se izjednače domovi naroda kad je u pitanju potvrđivanje ministara u Vladi FBiH i Vijeću ministara. To ne možemo napraviti bez značajne promjene ustava. Sljedeći korak je nova teritorijalna organizacija države. Ako imamo entitetsku strukturu onda to treba biti entitet s hrvatskom većinom. A ako će to biti koncept više federalnih jedinica, onda svaki narod treba imati istu poziciju”.bpz.ba

Continue Reading