Connect with us

Kultura

Ljilja Zovko……Povijesni izvori govore o Vrhpolju još od uspostave šibenske Biskupije 1298. godine i prvoj crkvi u Donjem polju u 13. stoljeću.

Povijesni izvori govore o Vrhpolju još od uspostave šibenske Biskupije 1298. godine i prvoj crkvi u Donjem polju u 13. stoljeću.
U 15. stoljeću Vrpolje ima crkvu, a stoljeće kasnije i župnika i župu.
U svetištu je sačuvana slika Bogorodice na drvu, a crkvu, zapaljenu za Kandijskog rata,obnovio je majstor Ivan Skoko s Paga.
Predaja kaže kako su neki htjeli da se crkva sagradi bliže selu, ali kad bi Gospinu sliku tamo prenijeli, ona bi se noću sama vratila i ujutro bi je našli na stablu uz staru crkvu… Tako je ostala na svom starom mjestu i položaju s kojeg pogled dominira cijelim krajem.
Izvorna Bogorodičina slika, nastala 1383. godine, prikazuje Gospu kako sjedi na prijestolju, u desnoj ruci drži Isusa kojeg doji, a u lijevoj cvjet. Slika iz razdoblja talijanskog quattrocenta pripada sijenskoj školi, a obnavljana je i kopirana u kasnijim stoljećima. Unutrašnjost svetišta uređena je tijekom 18. stoljeća i u njoj se posebno ističe Gospin oltar pred kojim se zavjetuje puk.

Continue Reading