Connect with us

Kultura

LJETOVANJE U HRVATSKOJ?

ISTRAŽILI SMO kako do povoljnog smještaja na moru, na što paziti i što se novo nudi!

Autor:  tropolje.info

Cijena aranžmana za dva noćenja za dvoje u apartmanu u Splitu u prosjeku će vas doći 240 eura, dok će vas isti takav aranžman u Crikvenici stajati oko 115 eura. Naravno, može se naći i nešto jeftinije, ali u Splitu nećete proći jeftinije od 200 eura, a i to je već pretjerivanje. Međutim, najzanimljivije su cijene u okolici ovih mjesta.

Bliži se sezona godišnjih odmora i većina se Hrvata sprema na more. Nažalost, godišnji odmor uz obalu je za mnoge postao luksuz pa smo odlučili istražiti što je novoga u hrvatskoj turističkoj ponudi, ali i kako si obični građani mogu priuštiti bar dobar vikend-provod na moru.

Prvo na što treba obratiti pozornost je da prilikom traženja smještaja na kojem ćete nešto uštedjeti nema smisla birati lokacije za koje svi već znaju. Dubrovnik, Split, Zadar i slična mjesta možete zaboraviti. Razlog su uglavnom strani turisti koji su si već zacrtali da kad dođu u Hrvatsku tamo jednostavno moraju otići. Što je mjesto popularnije, to su cijene u hotelima i apartmanima veće. Ono što bi za mnoge mogao biti spas jesu relativno nepoznata mjesta u okolici popularnih turističkih destinacija. No ako ste mislili da ste prije godinu ili dvije godine otkrili neku destinaciju za koju nitko ne zna pa planirate i ove godine tamo, možda se prevarite. U pitanju su obični trendovi. Kad se pročuje za neko mjesto, svi prigrle tamo, a oni koji dođu među zadnjima obično budu razočarani jer ih dočeka prava gužva domaćih i stranih turista. Ti “zadnji”, kao i svi ostali sljedećih nekoliko godina ignoriraju to mjesto i govore kako su naišli na nesnosne gužve i tako u krug. No postoje iznimke tom začaranom krugu.

Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL

Split, Zadar i Dubrovnik zaboravite!

U našem istraživanju bacili smo se u potragu za povoljnim polupansionom za dvoje u trajanju od 10. do 12. srpnja. Odlučili smo se za te datume jer je ipak riječ o terminu u samom srcu turističke sezone, ali i zato što je riječ o vikendu, dakle dva noćenja, od petka do nedjelje. Ono što smo otkrili jest da su strani turisti prosječne debljine novčanika počeli sve češće odlaziti u okolicu popularnih mjesta, dok je okolica manje popularnih turističkih oaza i dalje povoljna.

Primjerice, usporedimo li cijene u okolici Splita s onima u okolici Crikvenice, vidjet ćete da je razlika astronomska.

Cijena aranžmana za dva noćenja za dvoje u apartmanu u Splitu će vas u prosjeku doći 240 eura, dok će vas isti takav aranžman u Crikvenici stajati oko 115 eura. Naravno, može se naći i nešto jeftinije, ali u Splitu nećete proći jeftinije od 200 eura, a i to je već pretjerivanje. Međutim, najzanimljivije su cijene u okolici ovih mjesta.

Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

Nemojte se prevariti, nije isto kao prije!

Primjerice, Stobreč koji slovi kao svojevrsno predgrađe Splita ima cijene kao i Split, a na nekim mjestima i više. Ponuda kakvu smo mi tražili kretala se od “skromnih” 220 eura pa sve do rekordnih 350 eura. Kao protuteža skupoj splitskoj okolici uzeli smo Jadranovo, mjestašce koje je svega devet kilometara udaljeno od srca Crikvenice. Tamo ćete polupansion s dva noćenja na udarni turistički vikend naći za manje od 100 eura. Jedna od najpovoljnijih ponuda koje smo našli bila je 683 kune. Iako Jadranovo slovi kao turističko mjesto, zbog svoje nenapučenosti nije prepuno apartmana, a samim time nema ni velikih gužvi.

Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Država voli elitni turizam!

Što se tiče onih kojima novac nije nikakav problem, velik broj hrvatskih turista posjećuje Dubrovnik. Tako će vas za dva noćenja “oženiti” za oko 500 eura, a tu je i cijena ostalih ugostiteljskih usluga, hrane i pića u restoranima…

Međutim, novo otkriće za one dubljeg džepa su svakako ljetovanja na svjetioniku. Riječ je o luksuznim ljetnim ponudama za smještaj u državnim svjetionicima. Sve to ide preko državne tvrtke Plovput koja njima upravlja. Ono što oni nude je jedinstveno bezbrižno ljeto bez smetnji, odvojenost od ostatka svijeta, ali blizinu kontinenta, nezaboravan pogled na pučinu, opuštanje uz ribolov i slično. Ova nova turistička atrakcija je ipak samo za one višeg sloja jer recimo takvo noćenje u svjetioniku na otočiću Poreru blizu Premanture košta 119 eura dnevno. Naravno, ima i drugačijih, ali uglavnom jednako skupih ponuda. Primjerice, Svjetionik Struga na Lastovu se iznajmljuje za 540 do 949 eura tjedno, ovisno kojeg datuma želite ljetovati. Međutim, zanimljivo kako nema državnih tvrtki koje nude povoljan smještaj za sve građane. To im očito nije u turističkoj ponudi!

16.07.2010.,Bol - Plaza Zlatni rat u Bolu na Bracu svakim danom je sve punija kupacima. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Continue Reading