Connect with us

Kultura

Kiseljak: 22. godine od zločina Armije BiH, najmlađa žrtva dječak (14)

Tek nekoliko desetina metara od izlaza s autoceste na Koridoru Vc u Lepenici u općini Kiseljak, smješteno je selo Gojakovac. Mjesto kojim danas prolazi moderna autocesta prije točno 22 godine bilo je poprište okrutnog zločina. 17. lipnja 1993. godine počinili su ga pripadnici Armije BiH koji su upravo u Gojakovcu, na kućnome pragu ubiti šest hrvatskih i troje srpskih civila.

Najmlađa žrtva Spomenko Lučić, imao je samo 14 godina.

22. godišnjica stradanja u Gojakovcu obilježena je misom zadušnicom koju je u župnoj crkvi u Lepenici služio fra Stipan Radić, lepenički župnik. Pred oltarom fotografije poginulih branitelja, a molitvi obitelji stradalih prisjetili su se svojih najmilijih. „Što su nam žrtve bile bliže, to su jača sjećanja na njih. Ljubav je ta koja nas povezuje s našim pokojnicima.Ne predajmo se stoga tuzi i očaju već puni vjere čekajmo ponovni susret s njima”, poručio je okupljenima fra Stipan Radić.

Uz obitelji nastradalih, na misi zadušnici za nevino stradale civile Gojakovca bilo je i izaslanstvo Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Kiseljak, te članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Kiseljak .

U izaslanstvu koje je predvodila predsjednica ŽO HDZ BIH ŽSB Lidija Bradara bili su predsjednik OO HDZ BIH Kiseljak Josip Kvasina, predsjednica OO Zajednice žena Kraljica Katarina Kosača Kiseljak Vlatka Komšić i predsjednik ŽO Mladeži HDZ BIH ŽSB Goran Lulić. Osim očuvanja uspomene na njih, prema nevinim žrtvama ostaje još jedna obveza. Pronaći i kazniti odgovorne, stoji u priopćenju Tropolje.info

Continue Reading