Connect with us

Ljubav

Livno: Središnja proslava blagdana sv. Mihovila – Dana policije

U povodu blagdana sv. Mihovila – zaštitnika policije, danas je u Livnu održana središnja proslava  blagdana sv. Mihovila – Dana policije koju su zajednički organizirali županijski MUP-ovi: Hercegbosanske Zapadnohercegovačke, Hercegovačkoneretvanske, Srednobosanske i Posavske županije, a sve pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.Livno: Središnja proslava blagdana sv. Mihovila – Dana policije

Tim povodom održana je Svečana akademija u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu kojoj su, među ostalim, nazočili predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić s ministrima u Vladi Darinkom Mihaljevićem i Ivicom Brešićem, predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HNS BiH, dr. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, ministar financija i riznice BiH i dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije i izaslanik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića i izaslanik glavnog ravnatelja Policije RH, te predstavnici Oružanih snaga BiH, predsjednici županijski vlada s ministrima u vladama, ministri unutarnjih poslova, ravnatelji policija, granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, načelnici općina i gradonačelnici, predstavnici tužiteljstava i sudova, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hercegbosanske županije i Udruge poginulih i nestalih branitelja, kao i predstavnici drugih braniteljskih udruga, navodi se u priopćenju Vlade Hercegbosanske županije.

Na Svečanoj akademiji prigodnim govorom obratio se domaćin ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević. U obraćanju je, među ostalim, istaknuo:

„Ono što je za policiju sv. Mihovil mi jesmo i želimo biti za naše građana. Pouzdan i nepobjediv zaštitnik vas i vaše imovine i nepremostiva utvrda za svaku vrstu kriminala, korupcije i nezakonite radnje. Policija kao stup našeg društva kada se radi o sigurnosti treba biti nepristrana i apolitična“, rekao je ministar MUP-a Hercegbosanske županije i dodao: „Dopustite mi i da vas posjetim i na časnu ulogu Policije u Domovinskom ratu i na mobiliziranje rezervnog sastava Policije i na sve poginule, nestale i nastradale policajce i branitelje. Policajke i policajci razmišljao sam kako da vam zahvalim za sve riješene slučajeve i kao i to što ste ogromnim radom vratili vjeru građana u policiju i shvatio da postoji jedan jednostavan način izražavanjem jednog velikog poštovanja u ime svih građana. Svjedoci smo u proteklom razdoblju svih naših i uspona i padova i sumnji i iščekivanja. Prečesto su sve oči uprte u nas. Mi smo odgovarali kako dolikuje, hrabro i bez kalkulacija po cijenu vlastitog života i zdravlja. Moram posebice također spomenuti i one koji nas sustavno blate, kleveću i pokušavaju diskreditirati Policiju kao službu i županijske MUP-ove pa i na sam Dan policije kao neučinkovite i žele nas proglasiti kao nepotrebne za račun određenih unitaristički i antidejtonskih politika BiH. Molim vas…poštovani policajke i policajci na to odgovorimo rezultatima, služimo javnoj sigurnosti, služimo građanima, štitimo ih i budimo njihova obrana od svega zloga, a budimo im i nada i pomoć u raznim pogibeljima“, rekao je, uz ostalo, Darinko Mihaljević.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH, dr. Dragan Čović čestitao je svim pripadnicima policije Dan policije, a u govoru je istaknuo značaj HNS-a BiH, potrebi uvođenja istih standarda svih policijskih agencija, potrebi zajedništva naglasivši da ćemo izgraditi Bosnu i Hercegovinu kao Europski projekt i da je došlo vrijeme da se moraju riješiti odnosi u BiH.

Prije Svečane akademije služena je Sveta misa u Župnoj crkvi Svih svetih u Livnu, nakon koje je organiziran mimohod policijskih postrojbi od Župne crkve u Livnu do Spomenika svim braniteljima poginulim za slobodu hrvatskog naroda na kojem su položeni vijenci i upaljene svijeće. Svijeće, među ostalim, upalili su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević, ravnatelji policija županija, predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HNS BiH, dr. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara i predstavnici braniteljskih udruga Livna i Hercegbosanske županije.

Continue Reading