Connect with us

BiH u EU

Livno proslavlja 1128. obljetnicu od prvog pisanog spomena

Grad Livno sutra (ponedjeljak, 28. rujna) proslavlja 1128. obljetnicu prvog spominjanja u jednom pisanom dokumentu. Najstariji pisani dokument u kojem se spominje Livno je “Povelja” hrvatskog kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine kojom se crkva sv. Jurja daruje splitskom nadbiskupu Petru II., u kojoj se među potpisnicima u listi svjedoka na drugom mjestu nalazi i livanjski župan Želimir.

Ovaj datum danas se obilježava kao Dan grada. Bizantski car Konstantin Porfirogenit spominje Livno 949. godine u svom djelu “De Administrando Imperio”. Toma Arhiđakon u kronici Historia Salonitana spominje Livno u sastavu Humske zemlje, “Chlebnam Chulmiae Ducatum” Grad Livno središnji je dio HBŽ-a, a kontinuitet življenja na ovom prostoru može se pratiti do unatrag 4000 godina, kažu povjesničari, a mi dodajemo da se malo koji grad u BiH može pohvaliti tako bogatom poviješću.

O tome svjedoče brojna arheološka nalazišta, stare rimske ceste, starokršćanske bazilike, stećci, ilirske gradine. Dan grada prethodnih godina obilježavao se uz cijeli niz kulturnih i sportskih zbivanja. Ove godine zbog korona vremena nema ni svečane sjednice Gradskoga vijeća, niti uobičajenih kulturnih i sportski manifestacija, poput ulične utrke učenika osnovnih i srednjih škola. Tog šušura i mladosti koja preplavi ulice, na žalost, neće biti.

Ali bit će tradicionalne Budnice koju izvodi Gradska limena glazba HKUD „Dinara“ u 7 sati, misno slavlje bit će upriličeno u 10 sati u župnoj crkvi Svih svetih, a u 10:45 polaganje vijenaca na Spomenik poginulima za slobodu hrvatskog naroda. Proslava rođendana Grada Livna bit će obilježena i neradnim danom.

www.vecernji.ba

Continue Reading