Connect with us

Uncategorized

List koji raste u našim vrtovima krije čudesan lijek protiv raka?

Solanesol se istražuje već nekoliko godina, a ponajviše u Kini.commons.wikimedia.org

Krumpir je namirnica koja je vrlo raširena na našem području. Vrlo je povoljan i nerijetko je dio gastronomske ponude u Lijepoj Našoj. Osim gomolja krumpira, postoji i njegov list koji uglavnom – bacamo. No, znanstvenici se nadaju da će uspjeti iz stabla i lista krumpira dobiti “čudotvorni lijek”. Riječ je o tvari solanesol koja bi u sektoru proizvodnje krumpira u Škotskoj mogla napraviti revoluciju, osiguravajući istovremeno dragocjen izvor prihoda za poljoprivrednike, a ujedno smanjujući biološki otpad, donosi agroklub.com.

Ta bi tvar mogla imati potencijal da se bori s tumorom, SIDA-om, osteoporozom, kao i za zarastanje rana i ubijanje bakterija otpornih na lijekove. Iz odbačenih listova krumpira škotski bi znanstvenici mogli izvući ekstrakcije spojeva solanesola. Kemijski, upravo je to ključna sastavnica u proizvodnji koenzima Q10 koji se koristi u kozmetičkim proizvodima. Ovisno o čistoći, solenesol može dostignuti vrlo visoku cijenu na tržištu od čak 156 000 funti po hektaru.

Solanesol se nalazi i u biljkama iz porodice duhana, papra, paprike, plavog patlidžana. Znanstvenici se slažu da bi proizvodnja soleanesola mogla značiti revoluciju u sektoru proizvodnje krumpira. Solanesol se istražuje već nekoliko godina, a ponajviše u Kini.

Read more: http://www.dnevno.hr/zdravlje/list-koji-raste-u-nasim-vrtovima-krije-cudesan-lijek-protiv-raka-961747#ixzz4MnBQLdQC

Continue Reading