Connect with us

Sinovi povijesti

LETICA RASKRINKAVA POZADINU VELIKE SLOVENSKE PRIJEVARE: ‘Predsjednica mora reagirati’

U razgovoru za naš portal Letica je iznio stav o arbitraži, analizirajući pri tome pozadinu cijele priče.

Spor sa Slovencima oko arbitraže vruća je tema kako na hrvatskoj, tako i na slovenskoj te europskoj političkoj sceni. Koja je pozadina cijelog ovoga slučaja te je li hrvatska strana adekvatno reagirala u razgovoru za naš portal prokomentirao je ugledni analitičar Slaven Letica. Kako kaže, hrvatska strana u ovom je slučaju prilično dobro reagirala. “Mislim da smo dobro postupili. Riječ je o velikom pokušaju prevare Slovenije kojoj nisu bile dovoljne ucijene ni reketarenja. Hrvatska je bila dovedena pred svršen čin, ona time ne spašava samo vlastiti teritorij i more nego i načela međunarodnoga prava. Dosadašnji postupak u tom smislu bio je besprijekoran”, vjeruje Letica koji se osvrnuo i na poruke odaslane iz Europske komisije iz koje je rečeno da ćemo se spora morati pridržavati bez obzira na odluku hrvatskog parlamenta da iz arbitraže izlazimo. Naš sugovornik ne vjeruje previše niti slovenskim prijetnjama o ne ulasku u Schengen te drži da ovdje uz ministarstvo vanjskih poslova kojim rukovodi Vesna Pusić trebaju reagirati apsolutno svi. “Ovo nema veze sa Vesnom Pusić. Sada se radi o testu cjelokupnog hrvatskog državništva, znanstvene zajednice i diplomacije. Tu se mora uključiti i predsjednica republike i predsjednik Vlade i hrvatski europarlamentarci. Razgovarao sam s Andrejem Plenkovićem da se organizira saslušanje u Europskom parlamentu na jesen gdje bi se objasnilo EU parlamentarcima da se ne radi o nikakvoj špijunskoj aferi već o pokušaju velike prevare. I tu se ne testira Pusić nego sveukupno hrvatsko državništvo i diplomacija, zato je tu važna uloga predsjednice Republike jer Slovenci su zaigrali na Rusiju, Medvedeva i Putina pa je Hrvatskoj šansa Amerika. A što se tiče Europske komisije mislim da se radi o nedovoljnoj informiranosti te da se radi o drugom činovničkom ešalonu tako da treba vidjeti što će biti kada se uključi šef komisije, europski pučani i drugi kakav će biti njihov stav”, drži Letica. U ovom značajnom slučaju hrvatski su političari napokon sjeli za isti stol, postižući pri tome konsenzus, a taj potez podržava i naš sugovornik jer Hrvatska to suglasje treba u vanjskopolitičkim i unutarnjim pitanjima. “Vi praktički ne možete napraviti bez suglasja nikakav ozbiljan projekt. Od reforme zdravstva, školstva, mirovinskog sustava, radnog zakonodavstva, ustavnih promjena. Sve druge ravijene zemlje imaju neka pitanja koja nisu predmet predizbornih svađa, to se u Hrvatskoj može početi graditi nakon ovog velikog sklada”, zaključuje Letica.

Inače, i na svojem Facebook statusu ovaj je analitičar podsjećajući na dvije fotografije iznio veoma zanimljive teze, koje prenosimo u cijelosti.

– Veliki test za hrvatsko državništvo, ali i za hrvatsku diplomatsku i međunarodno-pravnu pamet
Jednoglasna odluka Hrvatskog sabora i odluka VRH-a o pokretanju postupka izlasku RH iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom pruža priliku predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku VRH-a Zoranu Milanoviću, hrvatskim euro-zastupnicima i stručnjacima za međunarodno pravo da dokažu kako su načela sile, ucjena, iznuda, otimačine i prevare u “dobrosusjedskim” odnosima Slovenije prema Hrvatskoj stvar prošlosti. U tom je pogledu potrebna i inovativna vanjska politika koja će pokazati i dokazati da Europska komisija nije i ne može biti na strani Slovenije, a protiv Hrvatske.
U svakom slučaju, pred našom je državnom politikom, pravnom strukom i diplomacijom veliki izazov i prilika da dokažu kako “dobro susjedstvo” ne može počivati na otmici tuđeg teritorijalnoga mora i dijelova kopna (okupacija Svete Gere), ucjenama i prevarama. Objavljujem dvije fotografije s mog prvog (6. studenoga 2003.) i drugog posjeta (18. studenoga 2003.) vojno (!) okupiranoj Svetoj Geri (bilo je doista vrlo vrlo hladno).: pozdrav s nepoznatim slovenskim vojnikom (18.11.2003.) i razgovor uz vatru kod Crkve sv. Ilije (6.11.2003). Foto Davor Kovačević. tropolje.info

Continue Reading