Connect with us

Scena

Kurtz najavio dolazak većeg broja austrijskih tvrtki u BiH

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović primio je danas u Sarajevu saveznog ministra za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastiana Kurza.

Tijekom sastanka u Predsjedništvu BiH razgovarano je o bilateralnoj suradnji BiH i Austrije i političkim odnosima, koji su veoma dobri i bez otvorenih pitanja.

Istaknuto je da ima prostora za unapređenje suradnje u polju ekonomije i u oblasti trgovinske suradnje. Rečeno je da bi trebalo intenzivirati i raditi na poboljšanju investicijske klime u BiH, jer je Austrija jedan od vodećih partnera u oblasti investiranja u BiH, navedeno je u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o aktuelnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH i trenutnim aktivnostima na euroatlanskom putu BiH.

Čović je informirao austrijskog ministra o daljem tijeku usvajanja programa ekonomsko-socijalnih reformi i agendama koje bi u narednom razdoblju trebale biti usvojene na svim razinama vlasti. U kontekstu razgovora o euroatlantskom putu BiH, izraženo je očekivanje da će Austrija nastaviti podržavati BiH na tom putu.

Ministar Kurz kazao je da se veza između BiH i Austrije zasniva na dobrim međuljudskim odnosima, ali i na dobroj ekonomskoj suradnji. Istakao je da su očekivanja od EU da se u BiH ostvari napredak u oblasti jačanja države i vladavine prava, kao i u oblasti uprave. Čestitao je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, te kazao da Austrija podržava europski put BiH i očekuje usvajanje reformske agende.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao savjetnik Branko Nešković, a u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, savjetnik Elvir Čamdži.

Zvizdić – Kurz: Zainteresiranost austrijskih investitora za BiH

Saveznog ministra za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastiana Kurza primio je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Razgovarali su o poboljšanju suradnje u oblasti privrednih, kuturnih, obrazovnih i partnerskih odnosa, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je rekao da je BiH čvrsto opredijeljena za put ka europskim i NATO integracijama.

Ministar Kurtz je rekao da je u BiH veliki broj austrijskih gospodarstvenika i da se i u narednom razdoblju očekuje povećan broj tvrtki koje žele doći, što ukazuje na zainteresiranost austrijskih investitora da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su građanima BiH neophodni povoljni krediti za mala i srednja poduzeća kako bi se zaposlili mladi i obrazovani ljudi.

On je istaknuo da Vijeće ministra aktivno radi na poboljšanju poslovne klime i da reforme, između ostalog, i imaju cilj da se poboljšaju odnosi prema stranim investitorima.

Razgovarali su i o predstojećem sastanku premijera država zapadnog Balkana koji biti održan u Beču 27. kolovoza 2015. godine i koji će biti posvećen regionalnoj suradnji i infrastrukturnim projektima.

Kurz s Crnadakom: Miran suživot neizostavno moguć

Kurtz se susreo i s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadakom, koji je kazao kako je Austrija jedan od najvećih investitora u BiH, a izvoz iz naše zemlje u Austriju prošle godine je dostigao 400 milijuna eura. Također, u BiH djeluje oko 550 austrijskih tvrtki. Zato je razgovarano kako još više približiti poslovne zajednice da ove brojke budu i veće.

Crnadak je iskoristio priliku da zahvali austrijskom kolegi na velikoj i brzoj reakciji Austrije nakon što su prošle godine velike poplave pogodile neke bh. gradove. To je bilo teško razdoblje za pogođene gradove, ali je pokazano prijateljstvo dviju zemalja.

Crnadak je naglasio važnost austrijske uloge u novom europskom pristupu i očekuje da će BiH potvrditi povratak na europski put, usuglasiti reforme, te da će i europski povjerenik Johannes Hahn posjetiti BiH.

Razgovarano je i o bečkom samitu zakazanom za 27. kolovoza, za koji Crnadak kaže da je jedan od najvažnijih događaja za BiH u ovoj godini. Na tom skupu očekuje verifikaciju važnih infrastrukturnih projekata u regiji te da regija ide u budućnost s još boljim odnosima.

Austrijski ministar vanjskih poslova je izrazio podršku svoje zemlje europskom putu BiH, posebno u svjetlu nove inicijative čiji je naglasak na ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Međutim, vijesti iz BiH proteklih tjedana “nisu nas obradovale”, ali  ono što još postoji jeste nužnost da se ono što se očekuje u sklopu europske agende uradi što prije i nastavi europski put BiH, upozorio je Kurz.

Kurz, koji je ujedno i ministar integracija, govorio je i o važnosti mirnog suživota, koji je “neizostavno moguć”, u kontekstu borbe protiv terorističke organizacije Islamska država, gdje je došlo do snažne zloupotrebe religije.

Naveo je da se 5.000 ljudi  iz Europe upustilo u terorističke aktivnosti vezane za djelovanje Islamske države te naglasio važnost zajedničkog suprotstavljanja radikalizmu.

Istaknuo je da Europa treba islam europske orijentacije, upravno onakav kakav je u BiH: umjeren i prakticiran na europski način.

Zamoljen da prokomentira različita viđenja predložene rezolucije o Srebrenici, rekao je da je 20. godišnjica ovog povijesnog događaja nešto sa čim se treba suočiti, da treba gledati u prošlost, ali da težište treba biti ka pomirenju.

Također je prokomentirao mogućnost ustavnih promjena u BiH, rekavši da je Dayton donio mir, ali ne i funkcionalan sustav. Uvjeren je da u kontekstu reformi na kojima se sada radi ne treba izgubiti iz vida da na duži rok treba razgovarati i o ustavnim promjenama da bi sustav  postao funkcionalniji./Tropolje.info

Continue Reading