Connect with us

Sinovi povijesti

Kučan tvrdi da nije dobro što Hrvati u BiH nemaju svoj entitet BiH 2. veljače 2020 5 0

Prvi predsjednik neovisne Slovenije Milan Kučan dao je intervju za zagrebački Večernji list u kojemu je, između ostalog, komentirao i situaciju u BiH i status Hrvata kao konstitutivnog naroda. Istaknuo je da u BiH postoje dva entiteta i tu Hrvata nema.- Mislim da to nije dobro. Znače li njihovi ustavnopravni entiteti i teritorijalnu podjelu u BiH, ja mislim da ne. Nije identitet neke nacije nužno vezan za teritoriju, pogotovo ne u ovakvoj u principu federalno uređenoj zemlji. To su stari problemi koji se ne rješavaju i samo još produbljuju krizu, rekao je Kučan.

Upitan je li BiH bure baruta, kao što je to nedavno izjavio francuski predsjednik Emmanuel Macron, Kučan je odgovorio potvrdno.

“Ona je bure baruta. To je valjda jasno svima koji se bave ili žele baviti Balkanom. Mislim da je velika greška međunarodne zajednice da šalje na to područje ljude koji ne poznaju povijest. Problemi balkanskih zemalja, uključujući i BiH, bez poznavanja prošlosti nemaju sretna rješenja. Često se govori o Daytonskom sporazumu. On je prekinuo rat, ali ima urođene probleme koje bi trebao riješiti, ali ih međunarodna zajednica nije riješila do danas. Takva situacija ne pogoduje razvoju BiH”, rekao je Kučan dodavši da je u pitanju To nefunkcionalna zemlja, podijeljena na Republiku Srpsku i na Federaciju unutar koje je puno sukoba između većinskog muslimanskog i manjinskog hrvatskog stanovništva.

Odgovarajući na pitanje o nezadovoljstvu Hrvata u Bih koje je uzrokovano time što ih Bošnjaci preglasavaju prvi slovenski predsjednik kaže da se u radi o državnoj konstrukciji Bosne i Hercegovine.

“To je pitanje državne konstrukcije BiH. Ta bi morala biti izvedena iz činjenice da je to država koju konstituiraju tri ravnopravna naroda, Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ustavna konstrukcija nije takva. Postoje dva entiteta i tu Hrvata nema. Mislim da to nije dobro. Znače li njihovi ustavnopravni entiteti i teritorijalnu podjelu u BiH, ja mislim da ne. Nije identitet neke nacije nužno vezan za teritoriju, pogotovo ne u ovakvoj u principu federalno uređenoj zemlji. To su stari problemi koji se ne rješavaju i samo još produbljuju krizu”, kazao je Kučan

Komentirajući strah od porasta islamskog radikalizma u BiH, Kučan kaže da su oni koji govore o radikalizaciji bh. muslimana na neki način u pravu.

“Oni koji govore o radikalizaciji muslimana u BiH, na neki način su u pravu. Ali to nije izvorni islam BiH. Za vrijeme nesretnih ratova protiv BiH Bošnjacima su u pomoć dolazili mudžahedini. Danas tamo žive i imaju svoje obitelji. Na to tada nitko nije bio dovoljno pažljiv. Izetbegović se okrenuo onima koji su mu bili spremni pomoći, nažalost, to su upravo bile radikalne islamske zemlje. Posljedice su tu. Može li BiH sama riješiti to pitanje? Mislim da ne može. Konačno to nije samo problem BiH”, istaknuo je Kučan.

Continue Reading