Connect with us

Scena

Kreira li Fondacija Konrad Adenauer političku krizu u BiH

Prljave igre tijekom političke kampanje i zakulisne igre ispod stola s više različitih aktera u Bosni i Hercegovini itekako su prisutni, uzme li se u obzir priroda utjecaja međunarodnih faktora. Jedan od najistaknutijih intelektualaca u Bosni i Hercegovini Nedžad Latić ističe kako i međunarodni akteri kroz financiranje pojedinih političkih opcija žele kreirati strukturu vlasti prema osobnim interesima i vlastitim politikama. Latić napominje kako pored otvorenog utjecaja turskog i ruskog faktora, postoje i (ne)skriveni interesi drugih zemalja poput Njemačke kao predvodnika politike EU. Upravo kroz djelovanje nevladinih organizacija, Latić razrađuje kako i na koji način međunarodne politike dirigiraju i favoriziraju pojedine kandidate i političke stranke.

Kritizirajući politiku vodećih bošnjačkih lidera, Latić uočava da dramatična kampanja Komšića i retorika kojom se služi jeste dio prljavih trikova i izigravanja svega što je dogovoreno Daytonskim sporazumom. Naime, Latić ističe da kampanju Komšića financira njemačka fondacija Konrad Adenauer (KAS). U politici slučajnosti ne postoje. Prošlu kampanju 2014. godine ista fondacija je financirala i Martina Raguža koji je, baš kao i sada Komšić, trebao pobijediti bošnjačkim glasovima.

Dobro upućeni analitičari kažu da KAS financira i Senada Šepica kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kao i Martina Raguža koji je ovog puta na listi 90-tke u Sarajevu.

Da ima smisla i logike Latićeva informacija govore brojni plakati i plaćeni TV spotovi u bh. medijima.

Pitanje koje se samo po sebi nameće je zašto Konrad Adenauer fondacija konzervativne CDU stranke iz Njemačke pristrana i zašto nam stranci direktno utječu na izbore?

Još ozbiljnije je antidaytonsko djelovanje KAS-a u BiH. Nema sumnje da financiranjem Komšića i eventualnim izborom Bosna i Hercegovina ulazi u političku i ustavnu krizu. Hoće li takvim djelovanjem KAS preuzeti odgovornost za kreiranje kaosa u BIH?”izvor nije nepoznat a ni ja nisam isključen”

Continue Reading