Connect with us

Ekonomija

KRALJEVIĆ: Stabilno financijsko stanje u Županiji

Skupština Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) na današnjoj sjednici usvojila je Izvješće o izvršenju Proračuna (ŽZH) za razdoblje 1. 1. – 31. 12. 2020. godine.

Županijski ministar financija Toni Kraljević u izjavi za Fenu kazao je kako je punjenje proračuna u ovoj godini znatno bolje u odnosu na 2020. godinu.

– Međutim, ako kompariramo s 2019. godinom onda treba reći da se gospodarstvo treba dinamizirati, a shodno tome i njegove fiskalne refleksije u ovom fiskalnom dijelu. Što se tiče naših najizdašnijih poreza trebaju se vratiti na tu razinu, ali možemo reći da to ide u dobrom smjeru – kazao je Kraljević.

Naglasio je da je prošla godina bila teška za sve, pa tako i za Županiju zapadnohercegovačku, ali da su se unatoč svemu uspjeli održati u stabilnom stanju kada je u pitanju proračun.

– Ne treba posebno naglašavati da je prošla godina bila izazovna u svim segmentima, a naravno i u onom fiskalnom i financijskom. Ono što je bilo najvažnije ostvariti to je zadržavanje stabilnosti proračuna Županije zapadnohercegovačke – dodao je ministar.

Podsjetio je da Vlada ŽZH prva donijela zakon o ublažavanju negativnih posljedica širenja zaraze koronavirusa, a što je podrazumijevalo, među ostalim, pomoć realnom sektoru i isplatu najniže neto plaće u FBiH za mjesec travanj i svibanj.

– Oslobodili smo dijela plaćanja godišnje koncesijske naknade, oslobodili plaćanja zakupa šumskih zemljišta i u tom „korona zakonu“ oslobodili smo plaćanja poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu te ukinuli naknade za rad u upravljačkim tijelima. Također, imali smo i umanjenja plaća nama dužnosnicima za 20 posto, kao i umanjenje od 10 posto ostalim proračunskim korisnicima – kazao je ministar Kraljević, dodavši kako je zahvaljujući svim tim mjerama ostvaren pozitivan financijski rezultat.

Više od dva milijuna KM isplaćena za pravomoćne sudske presude

Govoreći o 2021. godini, kazao je kako je u županijskom proračunu izdvojeno 400.000 maraka za nabavku besplatnih udžbenika za osnovnoškolce, dok je iznos za sufinanciranje prijevoza učenika s prošlogodišnjih 750.000 povećan na 1,3 milijuna maraka.

– Poticaj o poljoprivredi smo zadržali na 1.400.000 KM, kao i sve socijalne transfere, braniteljske transfere i one transfera koji se tiču sporta i kulture. Najvažnije je da su sve te stavke redovito isplaćivane – rekao je Kraljević.

Ponovio je kako će i 2021. godina biti izazovna, ali da trenutni ekonomski pokazatelji ohrabruju.

– Želio bih podsjetiti da smo tužbe i ovrhe koje terete proračun, a odnose se na prosvjetu, isplatili i to u iznosu od 1.464.202 KM i nedavno smo također isplatili sredstva 550.000 KM koja terete naš transakcijski račun. To znači da je 2.019.000 KM isplaćeno u ovih godinu dana na ime ovrha i sudskih tužbi te smo na taj način željeli riješiti i taj bitan segment koji opterećuje proračune svih razina vlasti u BiH – zaključio je ministar financija ŽZH Toni Kraljević./HMS/

Continue Reading