Connect with us

BiH u EU

KORDIĆ S MACRONOM: Važno je na temelju različitosti jamčiti prava svakog naroda u BiH

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić sudjeluje na Pariškom mirovnom forumu na kojemu predstavlja Grad Mostar, a gdje se susreo i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Mostarski gradonačelnik kazao je u izjavi za Fenu kako kroz razgovore sa sudionicima analizira ulogu lokalne razine vlasti u funkcioniranju država.

– Kao gradonačelnik Mostara tijekom Foruma naglašavam kako je lokalna razina vlasti u organizacijskom, tehničkom i političkom planu, generator mira i stabilnosti u bilo kojoj državi. Stvarajući odnose i povjerenje kroz međusobni dijalog uz poštivanje različitosti, ostvaruje se zajednički temelj u kreiranju povoljnih gospodarskih okvira, kao i pogodnih uvjeta za životni standard – ustvrdio je Kordić.

Naglasio je kako danas Bosna i Hercegovina prolazi kroz najdublju političku krizu od Daytona te izrazio nadu i uvjerenje da će se, u ovim ključnim vremenima za budućnost BiH, pronaći razumijevanje i za promjene Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, osobito Hrvata, na razini članova Predsjedništva i Doma naroda.

Gradonačelnik Kordić ocijenio je kako je s te strane potrebna potpora i razumijevanje partnera s viših razina vlasti i uz mehanizam koordinacije potpora iz Europske unije.

– Mostar je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji je multikulturalan u svakom segmentu, o čemu svjedoči sastav Gradskoga vijeća i to vidimo kao prednost, a ne kao nedostatak. Želimo na temelju afirmiranja naše različitosti uz zajamčena prava svakoga od tri konstitutivna naroda, kao i ostalih naroda graditi Mostar budućnosti – dodao je gradonačelnik.

Naveo je kako je povijesni “Mostarski sporazum” omogućio ključne političke uvjete za funkcionalnu zakonodavnu i izvršnu vlast te jednakopravan status u Gradu Mostaru za sva tri konstitutivna naroda.

– Sama takva pretpostavka upućuje sve političke aktere jedne prema drugima i jamči dijalog. Podvlačim da je to pravi put na kojem možemo graditi Bosnu i Hercegovinu u budućnosti – zaključio je u Parizu gradonačelnik Mostara Mario Kordić./HMS/

Continue Reading