Connect with us

BiH

Koordinacija dužnosnika HDZ-a BiH s državne razine – Neupitna potpora kao i predanost legitimnih hrvatskih predstavnika europskom putu BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović održao je video sastanak koordinacije s dužnosnicima HDZ-a BiH zakonodavne i izvršne vlasti državne razine.

I ovim sastankom istaknuta je neupitna potpora kao i predanost legitimnih hrvatskih predstavnika europskom putu i članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Istaknuta je važnost zaključaka i potpore koja je data Bosni i Hercegovini i regiji na jučer održanom sastanku EPP lidera Europske unije i Zapadnog Balkana. Dužnosnici su potaknuti su na aktivnije zajedničko djelovanja i rješavanje svih 14 zaključaka Europske komisije koje stoje pred BiH, pri ispunjavanju obveza za kroz to nadležna tijela, Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Iskazana je apsolutna potpora radnoj skupini unutar Vijeća ministara, koja ima svoje ovlasti i prethodno definiran plan djelovanja, prilikom vođenja procesa europskih integracija BiH.

Razgovarano je o dosadašnjim postignućima, te o nadolazećim izazovima u vezi procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine, gdje je istaknuto očekivanje da će mehanizam koordinacije profunkcionirati i otkloniti prepreke našem kandidacijskom statusu.

Komentirajući politizaciju kao i odbijanje sudjelovanja u ad hoc skupini Predsjedništva BiH, na sastanku je ponovljen stav kako dužnosnici neće pristati legalizirati zlouporabu koju bošnjački narod već treći put koristi i bira dva člana Predsjedništva.

Komentirajući odluku Središnjeg izbornog povjerenstva i raspisane lokalne izbore za nedjelju, 4. listopada 2020. godine, dužnosnici HDZ-a BiH su iskazali spremnost za izborni proces. Naglašeno je kako SIP ne smije kršiti zakone i propise, niti se stavljati u funkciju određenih politika i stranaka. Ponovno je upućen poziv predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine da donesu zakonski utemeljene odluke uz politički dogovor po ovom pitanju.

Video sastanak koordinacije dužnosnika HDZ-a BiH federalne razine – Pratiti učinke dogovorenog, uraditi maksimum pozitivnih koraka

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović održao je video sastanak koordinacije s dužnosnicima HDZ-a BiH zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH.

Koordinacija je uključila aktivnosti dužnosnika HDZ-a BiH u Vladi Federacije, Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kroz proteklo i buduće razdoblje. Komentiane su aktivnosti koje se rade na federalnoj razini kao i odgovor koji je ponuđen za posljedice pandemije koronavirusa.

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je usvojio Parlament Federacije BiH na sjednici Zastupničkog doma i na sjednici Doma naroda, sa transferima i dogovorenom raspodjelom u narednim danima će biti operativan.

Naglašeno je, kako se moraju pratiti učinci dogovorenog te uraditi maksimum pozitivnih koraka, sukladno tomu ići s novim inicijativama i narednim odlukama i zakonima za pomoć pri ublažavanju posljednica pandemije.

Uz racionalna promišljanja, ključno je raspodjeliti sva pristigla sredstva pomoći gospodarstvu i socio-ekonomskom oporavku. Naglašena je društvena i ekonomska dimenzija, kao i zdravstvena, gdje treba vrlo oprezno donositi odluke.

Iskazano je zadovoljstvo što se upjelo sačuvati rad zakonodavne vlasti, te je pozdravljena odluka Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da ubuduće neće podržati, ni sudjelovati u raspravama i odlučivanju o zakonima koji su u žurnoj i skraćenoj proceduri, a imaju vitalni značaj i suštinski karakter za Federaciju BiH. Kako je naglašeno, dovodi se u nepovoljan položaj i onemogućuje se vršenje funkcije izaslanika. Skraćenim i žurnim procedurama uskraćuje se mogućnost popravke zakona kroz amandmane stav je Kluba Hrvata u Domu naroda.

Continue Reading