Connect with us

Kultura

Konaković, Čović, Nikšić i Kojović stigli u Istočno Sarajevo: Posljednja prilika za opstanak koalicije?

Lideri trojke Elmedin Konaković predsjednik NiP-a, Nermin Nikšić predsjednik SDP-a, Predrag Kojović zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH te Dragan Čović predsjednik HDZ-a, stigli su u Istočno Sarajevo na sastanak s predsjednik RS Miloradom Dodikom.

Dodik je ovaj sastanak s koalicijskim partnerima na razini BiH organizirao nakon današnjeg ročišta na Sudu BiH. Kazao je da će danas “u još jednom pokušaju dati priliku europskom putu Bosne i Hercegovine, prenosi Avaz.

– Mislim da je ovo zadnji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti. Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda.

Treba riješiti pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, suspendirati ih, i dogovoriti se da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Zastupničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehničke razine – rekao je Dodik.

Dodao je i da se SIP treba “razvlastiti”…

– Mora se razvlastiti SIP BiH, koje je odlukama nelegalnog Schmidta previše dobilo neki značaj. Moraju se racionalizirati troškovi u vezi s izborima i mora se osigurati da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim povjerenstvima, kako to predviđaju Ustav i zakon – istaknuo je Dodik./HMS/

Continue Reading