Connect with us

Scena

Komšić i Mesić razgovarali o lobiranju protiv provedbe odluke Ustavnog suda BiH

Nakon medijskih najava “o Komšićevom službenom posjetu Zagrebu” koje su tijekom jučerašnjeg dana stizale iz Sarajeva, doista je potvrđeno da je drugi novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, u utorak nenajavljeno boravio u Zagrebu.

Kako je doznala Nova TV, Komšić se u utorak u jednom zagrebačkom hotelu na ručku susreo s bivšim predsjednikom i ključnim bošnjačkim lobistom u Hrvatskoj Stjepanom Mesićem.

Komšić i Mesić razgovarali o lobiranju protiv provedbe odluke Ustavnog suda BiH

– Komšić traži od Mesića da osobno, ali i preko Budimira Lončara, lobira za neprovođenje odluke Ustavnog suda u predmetu Ljubić – doznali smo od poslovično dobro informiranih zagrebačkih krugova.

>>SDP BiH pozvao na ignoriranje odluke Ustavnog suda i najavio blokadu svih procesa u BiH

Generalni tajnik Demokratske fronte (DF) i bivši ravnatelj Federalne policije, Zlatko Miletić, izjavio je jučer u Sarajevu da je Željko Komšić u “službenom posjetu Hrvatskoj u misiji popravljanja odnosa dviju država”.

-Idemo k tome da normaliziramo odnose Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinvinom – kazao je jučer Miletić, bez obzira šti Komšić ne može biti u službenom posjetu jer još uvijek nije službeno postao član Predsjedništva BiH.

>>Tko kreira hrvatsku vanjsku politiku?

Da Komšić ne može biti u službenom posjetu potvrdili su i iz Veleposlanstva BiH u Zagrebu.

-Postoji i procedura koja se mora odraditi u slučajevima službenih posjeta. Ministarstvo vanjskih poslova BiH prvo obavještava Veleposlanstvo BiH u Zagrebu koje onda obavještava hrvatsko ministarstvo, ured Predsjednice i policiju. Službeni posjeti se dogavaraju barem tjedan dana unaprijed i ne mogu se dogoditi ad hoc – poručili su iz veleposlanstva BiH u Zagrebu.

Iz Ureda predsjednice Republike jučer je kratko poručeno kako nemaju nikakvih informacija o boravku Željka Komšića u Republici Hrvatskoj.

>>Mesić-Komšićev fenomen revolucionarne (anti)građanštine temeljen na nepoštivanju odluka državnih institucija

Podsjetimo, u jednoj od posljednjih izjava prije puta u Zagreb Komšić je kazao: ‘Plenkoviću i Kolindi poručujem da sjaše s BiH’!.

Za analitičare nema dvojbe da ovakvom retorikom Komšić zapravo svjesno “minira odnose” ne samo unutarnje odnose u BiH, nego i odnosa s članicama EU-a i NATO saveza.

M.J.

Continue Reading