Connect with us

Kultura

Knjigozori Miljenka Stojića: Igra sa srećom

Željko Kocaj, Bosanski tarot & lanac sreće, HKD Lašva, Vitez, 2014.

Srednjom Bosnom hujao je Domovinski rat. Nesmiljeno. Neprijatelj nadmoćniji, a oni opkoljeni sa svih strana. Ipak, život nije stajao. Išlo se dalje, ginulo i pronalazilo razloga za smijeh.

Kocaj je u ovu knjigu pred nama zbio stav naroda prema ratu oko sebe. Nije ga želio, sudjeluje u njemu, ali mu se nastoji ne prepustiti, jer ga tako uče njegova vjera i njegova nepokvarena ljudskost. U svemu tome pomaže i smijeh pa nam je Kocaj progovorio kroz komediju, ono književno djelo koje na šaljiv način ozbiljno opisuje ljude i događaje.

Prva komedija Bosanski tarot napisana je po motivima priča: Tarot, Književnik i Dijaspora. Vrijeme ratno. Druga komedija Lanac sreće, govori o poratnom vremenu, a zapravo je to sve isto vrijeme. Vidaju se rane i pokušava na brzinu postići propušteno, zaraditi si za život. Ali ne ide sve jednostavno.

Jedan od likova, Did Mate, duboko je svjestan što se događa. I baš ga briga za umišljene. Nije on prljavi Bosanac, već svjesni Hrvat iz Bosne i najradije bi nalupao one u Zagrebu koji neodgovorno šire druge priče. Brine se za svoj narod. Na svoj način čine to i oni koji nastoje kući odnijeti što više mela ili napoja pa taman nekada to bilo i na uštrb vojničkog trbuha. Razlog je jednostavan. Treba prehraniti svinje te pripremiti suha mesa za one dane kad snijeg zapada i u kućama počnu duge priče te na vrata pokucaju blagdani.

Ono što remeti uobičajeni način života na tom malom srednjobosanskom ozemlju jest popuštanje igri sa srećom. U početku je sve jednostavno i naivno, a onda dolaze teški zapleti. Zna to dobro Mrki iz Bosanskog tarota, znaju to dobro oni koji su se uhvatili u varljivi lanac sreće. Nikome to nije trebalo, ali ljudska naivnost i lakomost još su uvijek na ovoj zemlji.

Kocaj vješto plete radnju i vješto nam upućuje poruke. Smijemo se i shvaćamo da nipošto ne smijemo ići takvim putevima. Obogatio je hrvatsku književnost i nastavio sigurnim korakom putem svoje dosadašnje proze. Jer, pero mu se još uvijek ne umara.

Miljenko Stojić tropolje.info

Continue Reading