Connect with us

Sinovi povijesti

KLUB UTEMELJITELJA HDZ BiH: Bošnjaci ne žele dijeliti vlast s Hrvatima u F BiH

Klub utemeljitelja HDZ-a BiH izražava potporu predsjedniku HDZ-a BiH dr. Draganu Čoviću u njegovom opravdanom protivljenju dogovoru Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, čelnika SDA i SNSD-a, kojim bi u Mehanizmu koordinacije bila umanjena uloga županija, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Temeljem toga dogovora eliminirane su ustavne nadležnosti županija u načinu odlučivanja, bilo da su one podijeljene ili isključive, navodi se u priopćenju.

Klub utemeljitelja HDZ-a BiH podsjeća domaću i međunarodnu javnost na objavljena svjedočenja američkih pregovarača kako su Bošnjaci u Sarajevu u mjesecima pred potpisivanje Daytonskoga sporazuma, premda su isticali kako ne žele podijeljenu zemlju, jednako tako isticali kako baš ne žele niti dijeliti vlast sa svojim neprijateljima Srbima te su predlagali labavi savez dvaju entiteta po kojem bi Srbi sami upravljali svojim poslovima u Republici Srpskoj.

-Naravno, na isti način, kako Bošnjaci nisu željeli dijeliti vlast sa Srbima, pokazat će se godinama kasnije, kako vlast također ne žele dijeliti niti s Hrvatima u Federaciji BiH što će u najvećem dijelu uzrokovat današnji neravnopravni položaj hrvatskoga naroda u BiH, naglašava se u priopćenju.

Jedan od glavnih autora Daytonskog sporazuma, Richard Holbrooke, odbijajući navode kako je Dayton praktično podijelio državu BiH, istaknuo je službeni stav Zapada u pogledu BiH, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma: „Dayton nije predstavljao stvaranje dvije različite države unutar BiH“.

Kako su dogovori Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika upravo koraci ka stvaranju dvije različite države unutar BiH pozivamo domaću javnosti i međunarodnu zajednicu da podrži dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, u njegovoj opravdanoj reakciji jer je ona ne samo izraz njegovog zauzimanja za prava hrvatskog naroda da ravnopravno sa Srbima i Bošnjacima sudjeluje u donošenju ključnih odluka koje se tiču europske budućnosti BiH, nego i reakcija državnika koji se kao predvodnik Hrvata jedini iskreno i s potpunom predanošću zalagao za europske integracije BiH u cilju očuvanja cjelovitosti države BiH, ističe u priopćenju kojeg je postpisao zamjenik predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ BiH Ivo Andrić Lužanski. / tropolje.info

Continue Reading