Connect with us

BiH u EU

Klub utemeljitelja HDZ-a BiH iskazalo punu potporu politici koju predvodi dr. Dragan Čović

Klub utemeljitelja HDZ-a BiH iskazalo punu potporu politici koju predvodi dr. Dragan Čović
18. 06. 2018.

Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH je danas u Mostaru u Domu HDZ-a BiH na poziv predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića održalo svoju 8. redovitu sjednicu na kojoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Razmatrajući aktualnu političku situaciju u BiH s naglaskom na pripreme za predstojeće Opće izbore u BiH, kao i okolnosti u kojima će se održati bez provedbe presude Ustavnog suda BiH o legitimnom zastupanju predstavnika konstitutivnih naroda i izmjena Izbornog zakona BiH, Predsjedništvo Kluba smatra kako one predstavljaju ponovnu namjeru bošnjačke većine da drugom konstitutivnom narodu bira njegove predstavnike, te nastavi negirati njegova kolektivna nacionalna prava.

Upravo takve neustavne odredbe Izbornog zakona BiH su omogućavale nelegitiman izbor predstavnika Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a time i Doma naroda Parlamenta BiH u ranijim mandatima čime je bila izravno onemogućena izborna volja hrvatskog naroda, a time i pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa odgovarajućih zakona koji su išli na štetu hrvatskog naroda.

Na sjednici je ponovno raspravljano o Programu rada Kluba za 2018. godinu s naglaskom na organiziranja Kluba u pripremi za Opće izbore, te istaknuta važnost okupljanja svih članova iz vremena utemeljtenja HDZ-a BiH.

Predsjedništvo Kluba ukazuje na iznimno važan i značajan prijelomni trenutak u političkoj povijesti hrvatskog naroda u BiH u njegovoj borbi za institucionalnom ravnopravnosti u BiH, te poziva članstvo, posebice utemeljitelje HDZ-a BiH na jačanje jedinstva, a dužnosnike HDZ-a BiH na časno, moralno i odgovorno ponašanje prema povjerenim dužnostima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Naglašavajući opredijeljenost HDZ-a BiH k europskoj budućnosti BiH, čemu u prilog govori i predaja Upitnika predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji iskazujemo punu potporu europskoj politici koju predvodi dr. Dragan Čović kako na čelu HDZ-a BiH tako i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, a posebice za hrvatski narod u BiH nema alternativu.

Naglašavajući važnost predstojećih Općih izbora, Predsjedništvo Kluba poziva sve Hrvate u BiH, a posebice Hrvate izvan Domovine na zajedništvo, bez obzira na različite političke stavove i mišljenja, te da svojim glasom doprinesu ostvarenju institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH. bpz.ba

(Klub utemeljitelja HDZ-a BiH)

Continue Reading