Connect with us

Kultura

Klara Szalantzy Bierhoff – žena koja se zaboravila ispričati…

Nakon i više od 20 godina od tragedije Klari ne pada na pamet nekom javnom gestom podsjetiti se na Dražena, svojeg dečka koji je izdahnuo u njezinom tamno crvenom golfu na njemačkoj autocesti 1993. dok je ona bila za upravljačem auta kojemu se ispriječio šleper.

I dok obožavatelji Dražena Petrovića i prijatelji u Hrvatskoj i širom svijeta već godinama s bolnim sjećanjem i tugom obilježavaju obljetnice njegove pogibije nedaleko njemačkog Denkendorfa, ove godine i dvadesetdrugu, osoba koja je Dražena “odvela” u smrt – Klara Szalantzy – sa svojim sjećanjima na posljednje Draženove trenutke nikada nije izašla u javnost. Danas, pogotovo nakon i više od 20 godina od tragedije i činjenice da je supruga poznate njemačke nogometne zvijezde Olivera Bierhoffa, Klari ni ne pada na pamet nekom javnom gestom podsjetiti se na Dražena, svojeg tadašnjega dečka koji je izdahnuo u njezinom tamno crvenom golfu na njemačkoj autocesti 1993. godine dok je ona bila za upravljačem auta kojemu se na putu iznenada ispriječio šleper-cisterna.
Autoru ovih redaka, koji je tada među prvima stigao na mjesto nesreće, komandir tamošnje policijske postaje gospodin Binder je jasno kazao: “Udarac je bio strašan! No, da je Klara vozila sporije, Dražen bi preživio. Bila je mlada vozačica s malo iskustva i u takvoj situaciji nije se baš najbolje snašla. Doletjela je u prepriječeni šleper brzinom većom od 160 kilometara na sat i nije pravodobno reagirala kočenjem. I da je uspjela pokušati zaustaviti vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo jer se šleper ispred njih pojavio iznenada nakon što je probio autobansku ogradu. A onda je uslijedio strahoviti udarac od kojega je Dražen na suvozačevu mjestu poginuo”. Uzaludni su bili napori njemačkih spasilačkih ekipa. Sudbina je tada bila protiv našeg Dražena.

Prisjećamo se koliko smo tada bili uporni. Željeli smo čuti Klarinu izjavu tog kobnog dana kada se dogodila tragedija. Iako nije bila teško ozlijeđena, završila je u obližnjoj klinici gdje su njezini roditelji zabranili novinarima razgovore s njom. Otac joj je bio liječnik, pa je vjerovao da bi je mediji mogli uvući u veliku psihičku krizu i samoranjavanje zbog činjenice da je vozila prebrzo. Tako su nas iz te bolnice jednostavno “isprašili”, kazavši nam da je Klara u teškom stanju. Tri godine kasnije Süddeutsche Zeitung je izvijestio da je Klara je nakon nesreće provela tjedan dana na intenzivnoj njezi. Jedini fizički trag nakon nesreće ostao joj je mali ožiljak iznad lijevog kapka. Ubrzo nakon nesreće ponovno je vozila i vratila se poslu fotomodela u Sjedinjenim Državama, te nastavila profesionalnu košarkašku karijeru u Njemačkoj.

Isprika i oprost – dio moralnog kršćanstva

No, nakon svega i svih prošlih godina ostaje neispričana priča Klare Szalantzy, koja i dalje odbija novinare za razgovor na tu bolnu temu. Neki kažu kako se rukovodila parolom: Vrijeme sve rane liječi i bolje je da sve prekrije zaborav, barem kod javnosti. No, kada je Dražen u pitanju pokazalo se da zaborava nema! Jer što više vrijeme prolazi, on postaje sve veća legenda. Iako neki smatraju kako je Klaru do sada previše boljelo sjećanje na tragediju, mnogi su mišljenja kako joj je bila dužnost da tu bol podijeli i s onima koji su Dražena obožavali. A njih je bilo i ostalo puno! I čini se da ih je sve više. Mladi Hrvati ga obožavaju u Njemačkoj, gdje s uspjehom djeluje Košarkaški klub Dražen Petrović u Essenu i koji obilježava njegove obljetnice memorijalnim turnirima. Uspostavili su i odličnu suradnju s Draženovom majkom Biserkom Petrović, što ih jako veseli jer im je ona potpora da i dalje promiču lik i djelo njezina sina.

No, kada govorimo o Draženovoj pogibiji uvijek se postavljaju nova pitanja o prometnoj nesreći – je li Dražen mogao preživjeti i je li Klara Szalantzy kao vozačica morala zakonski odgovarati?

Što kaže u takvim situacijama njemački zakon – upitali smo jednog od priznatih njemačkih odvjetnika specijaliziranog za prometno pravo:

“To je uvijek problem kada se vozi prebrzo i netko smrtno nastrada. Pitanje uvijek glasi: Je li se nesreća mogla izbjeći da je vozač vozio sporije, na primjer samo 120 km/h? Tu postoji postupak i kazneno dijelo ‘Fahrlässige Tötung’. Određeno je u članku 222 StGB-a (Strafgesetzbuch) i to je kazneno djelo. U slučaju krivnje zakon određuje kaznu i do 5 godina zatvora ili novčanu kaznu. No, pritom valja biti siguran da se prometna nesreća i smrt Dražena Petrovića ne bi dogodili da je vozačica vozila 120 km/h ili 100 km/h”, kaže odvjetnik. No, je li se Klara Szalatny trebala obratiti javnosti i na neki način ispričati, jer ipak je ona bila za volanom nesretnog golfa u kojemu je smrtno stradao Dražen. Odvjetnik o tome kaže:

“Isprika i oprost su dio moralnog kršćanstva. No problem je u tome što isprika može biti i priznanje krivnje, pa se misli da je bolje ne ispričivati se, jer se u njoj može prepoznati i kazneno djelo ili mogućnost civilnog progona. Iako bi čovjek ispriku trebao doživljavati kao moralnu dužnost. A Hrvatska, hrvatski narod, Draženova majka i obitelj Petrović zaslužili su javnu ispriku, što je etično i moralno razumljivo. To je težnja čovjeka prema pravdi – svatko traži pravdu ili barem ispriku za jednu nesreću. Mi Hrvati i Draženovi poklonici očekivali smo da netko javnosti kaže: Oprostite mi, dogodila se nesreća! Znam koliko vam je Dražen bio važan i koliko ste ga voljeli. To je bila Klarina moralna dužnost da se ispriča Draženovim fanovima”.

I Hilal pita – zašto baš Dražen?

Pogibija košarkaškog Mozarta na njemačkoj autocesti broj 9 kod Denkendorfa i danas budi sjećanja i čežnju uz jedno neizostavno pitanje: Zašto je baš Dražen morao tako okrutno stradati i ni kriv ni dužan skončati život na njemačkoj autocesti? Pitanja su to na koja nitko nema odgovora, već samo nagađanja poput intervjua koji je ovih dana američkom dnevniku New York Daily News dala danas četrdesettrogodišnja Hilal Edebal, bivša američka košarkašica sveučilišta Niagara, koja je preživjela nesreću na zadnjem sjedištu smrskanog golfa minhenskih registracijskih oznaka.

Hilal je bila kolegica Klare Szalantzy koja ju je zamolila da joj pravi društvo i s njom ode iz Münchena do Frankfurta, gdje su u tamošnjoj zračnoj luci pokupile Dražena koji se vraćao s hrvatskom reprezentacijom sa Svjetskog prvenstva u Poljskoj. Dražen je u Frankfurtu prekinuo putovanje i tu prigodu iskoristio da se vidi sa svojom djevojkom Klarom i otputuje k njoj na kraći odmor u bavarsku prijestolnicu. Za čovjeka poput njega koji je malo kada imao odmora i slobodnog vremena to je bio poseban trenutak – malo se opustiti i zabaviti dalje od košarke, ponajviše nakon naporne sezone u NBA ligi i u našoj reprezentaciji.

U intervjuu amaričkim novinama Hilal kao krunska svjedokinja koja je teško stradala u nesreći i ostala duže vrijeme bez pamćenja, sjeća se te tragedije koja joj je promijenila život. Za tragediju, između redaka, optužuje prijateljicu Klaru, prisjećajući se i najsitnijih detalja tog nesretnog putovanja od Frankfurta do Münchena s pitanjem: Zašto je Dražen morao poginuti, a ona ostati teški invalid, dok je Klara normalno nastavila karijeru? Hilal se očito još uvijek ne može nositi s tim za nju preteškim teretom i teškom ozljedom mozga koja je prouzročila amneziju zbog koje i danas pati od golemih rupa u sjećanju, psihičke slomove i stalne otkaze na poslu.

Edebal je za NY Daily News izjavila da je Klara Szalanty bila izložena velikom emotivnom stresu nakon nesreće, i zbog samog događaja ali i zbog prijetnji smrću koje su joj upućivali Draženovi obožavatelji. No, naglasila je da njezina nekadašnja prijateljica snosi najveću krivnju za to što se dogodilo. Prema podacima koje je izvukla iz policijskog očevida, Klara je vozila prebrzo, a čak je tada, za razliku od drugih vozača na prometnici, neposredno prije sudara ubrzavala. Iako na tom dijelu autoceste, kao ni na većini kvalitetnih njemačkih autocesta, nije bilo ograničenja brzine, drugi su vozači, samo zbog toga što su vozili sporije, uspjeli izbjeći prepriječeni kamion i zaobišli ga s desna, zaustavnom trakom. Mnogi se pitaju, plaši li se Klara upravo zbog toga danas javno ispričati za svoj propust?

Klara se teško nosila s nesrećom

Oliver Bierhoff, sadašnji direktor njemačke nogometne reprezentacije i Klara Szalatny, upoznali su se i počeli hodati 1996., tri godine nakon velike tragedije, a svoju vezu okrunili su i brakom 2001. godine. Bliski prijatelji obitelji kažu da se Klara teško nosila s nesrećom koju nije uspjela izbjeći s obzirom na vlastitu nepažnju i tanko vozačko iskustvo.

U međuvremenu je rodila kćerkicu, a 2010. godine u osmom mjesecu trudnoće izgubila je dijete, što je za Klaru i Olivera bio jedan od najtežih trenutaka u njihovom zajedničkom životu.

Nesretna Draženova sudbina na koju je ponekad znaju podsjetiti njemački mediji, očito je za nju i danas preteška, pretpostavljaju oni koji je poznaju. Ali, Klara o tome nikada ne priča. Tko zna što se sve krije u njezinom srcu? tropolje.info

Continue Reading