Connect with us

Scena

Kardinal Puljić: Čovjek koji ne poznaje svoju povijest nema ni svoju budućnost

Građanskoj akciji “Ja sam muzej” u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu danas su se pridružili vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson.

Obojica su, kritizirajući nadležne za nebrigu, poručili kako ustanove poput muzeja moraju biti tretirane kako zaslužuju jer su čuvari kulturno-povijesnog bogatstva zemlje, piše Anadolu Agency (AA).

Zanimanje za Zemaljski muzej u Sarajevu rasprostranjeno je među svim građanima koji vole svoju zemlju i svoju prošlost, poručio je Puljić, dodavši kako svaka zemlja počiva na njenim muzejskim eksponatima koje je neophodno čuvati.

“Čovjek mora vrednovati svoje korijene, zato sam prihvatio podržati akciju i da ova država shvati da ne može biti država ako neće počivati na korijenima. Ne može netko reći da voli ovu zemlju ako ne bude vrednovao korijene, baštinu”, kazao je Puljić, dodavši kako Zemaljski muzej BiH čuva povijesne tragove onoga što je ostavština građana. Takve stvari, kako je istaknuo, treba čuvati i vrednovati.

Kada je riječ o financijskim sredstvima koja su nedostajala za održavanje Zemaljskog muzeja i njegov rad, Puljić je naglasio kako je to odgovornost isključivo države.

“Osnivač je država BiH, ovo je Zemaljski muzej, a to znači za cijelu zemlju, i država mora na neki način predvidjeti sredstva. Smatram da svaka država mora u sklopu svojih mogućnosti voditi računa i o ovoj važnoj instituciji”, naglasio je Puljić.

Veleposlanik Ferguson istaknuo je kako je prvi put u posjeti Zemaljskom muzeju te kako je došao uvjeriti se u stvarno stanje na terenu. Prema njegovim riječima, zatvoren muzej u Sarajevu predstavlja “veliku tragediju”.

Dodao je i to kako je Veleposlanstvo Velike Britanije u BiH već neko vrijeme uključeno u rješavanje pitanja muzeja, koji je zatvoren 2012. godine.

“Pokušavali smo na politički način i ohrabren sam izjavama da postoji mogućnost da se muzej otvori. Ovo je veoma važna zgrada, koja govori priču koja je važna, mislim da političari moraju raditi zajedno kako takva priča ne bi bila uskraćena javnosti”, naglasio je Ferguson. tropolje.info

Continue Reading