Connect with us

Sinovi povijesti

Karamarko: Sve što su kolege iz Mosta predstavili kao potrebu reformi, HDZ je već imao u svom paketu

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je Večernjem listu prvi intervju nakon izbora u kome je otvoreno progovorio o stanju u HDZ-u, MOST-u, pregovorima, novoj vladi i mnogim drugim temama.

-U tijeku su pregovori Mosta i sa HDZ-om i sa SDP-om, već ste ponudili Vladu stručnjaka i reforme, ali zanima me koliko ste najviše spremni ponuditi u pregovorima ne biste li postigli dogovor?

Nije to igra nagovaranja i nuđenja, ovo je ozbiljan politički proces u ozbiljnom trenutku za Hrvatsku. Ne možemo dopustiti da ta situacija predugo traje, to bi bilo neodgovorno. A dokle smo spremni ići? HDZ je reformistička stranka i sve što su kolege iz Mosta predstavili kao potrebu reformi, HDZ je već imao u svom paketu, pa i više od toga. Predložio sam da se pregovori prošire i na aspekt nacionalne sigurnosti.

-U svjetlu terorističkog napada u Francuskoj?

Da, na to mislim. Ne bih htio da nam gospodarstvo postane problem broj dva, a sigurnost problem broj jedan. Gospodarstvo možemo rješavati, a sigurnost nema cijenu. Definitivno smo spremni na reforme, drago mi je što se pregovara po točno određenim segmentima. Do sad se pregovaralo o pravosuđu, poduzetništvu, lokalnoj i regionalnoj upravi i samoupravi, racionalizaciji državne uprave i čujem da je bila jako dobra atmosfera. Pregovore vode stručnjaci, a nakon što se idući tjedan odigra posljednja runda razgovora, onda će vrh HDZ-a sjesti i razgovarati o ostalim modalitetima dogovora s Mostom.

-Vlada stručnjaka je platformu?

Vlada stručnjaka je HDZ-ova platforma već više od godinu dana. Već dugo najavljujemo da će pojedine resore, koje su do sada vodile političke osobe, pogotovo one najvažnije poput gospodarstva i financija, preuzeti stručnjaci. I to bez obzira pripadaju li nekoj stranci ili ne. Vlada stručnjaka, čvrsto sam uvjeren, bit će Vlada Domoljubne koalicije i Mosta. Govorimo stalno o Vladi, no to se odnosi i na javna poduzeća koja ćemo depolitizirati po austrijskom modelu. Javna poduzeća vodit će menadžeri, a parlament i Vlada kontrolirati će učinke njihova rada.

-Što ako Most bude inzistirao na mjestu mandatara, jeste li se spremni odreći te funkcije?

Spremni smo za sveobuhvatne i temeljite reforme. Pripremamo ih tri godine, i u sinergiji s Mostom, koji respektiram kao novu reformsku snagu, te reforme ćemo i ostvariti.

U toj koaliciji i zajedničkom preuzimanju odgovornosti za upravljanje zemljom i jedni i drugi moramo se osjećati dobro. I jedni i drugi moramo biti svjesni i svojih prava i svojih obveza koje proizlaze iz izbornih rezultata. HDZ, tj. Domoljubna koalicija kao pobjednik ovih izbora spremna se suočiti i s pravima i s obvezama. Uvjeren sam da je tako i s Mostom.

-Hoćete reći da se HDZ kao mogući partner Mostu ne bi dobro osjećao kada bi Most inzistirao na mjestu mandatara?

HDZ ima 220.000 članova. Stranka smo i koalicija čija je lista osvojila najviše mandata. Pobjeđujemo tri godine za redom. Ovo jest relativna pobjeda, ali je pobjeda. Svi zajedno, i kao stranke i kao društvo, moramo voditi računa o volji građana i o odgovornosti koju svojim odabirom od nas zahtijevaju. Radi se naprosto o odgovornosti koju sa sobom mora nositi prva pobjednička stranka u savezništvu s drugom pobjedničkom strankom. Most je napravio veliki iskorak i respektiramo njihov rezultat. Pitanje mandatara ostavi ćemo za idući tjedan. HDZ i Most i u tom dijelu moraju jedni drugima pružiti priliku da na pravičan način podijele odgovornost.

-Kažete da respektirate Most, ali u kampanji ste govorili o mostićima i stazicama i kako je glas za Most glas za SDP?

(smijeh) Ne možete očekivati da u kampanji hrabrim i mobiliziram druge opcije? To je bila kampanja i tada sam govorio o opciji trećeg puta koji se do sada u Hrvatskoj nije uspijevao etablirati. Most je, očito, napravio iskorak.

-Vjerujete li čvrsto u mogućnost dogovora i jesu li vam opcija novi parlamentarni izbori?

Učinit ću sve da izbjegnemo nove izbore. Zemlja je u dubokoj gospodarskoj krizi, migrantska kriza je na vrhuncu, brojni izazovi stoje pred hrvatskom nacionalnom sigurnošću. Od terorističkog napada u Francuskoj nisam miran, znate da sam vodio SOA-u, da sam bio u MUP-u, da sam bio u doticaju s takvim temama. I s tim moramo biti krajnje oprezni i ozbiljni. Vladajući su danima puštali migrante u Hrvatsku bez ikakve kontrole. Da, jesmo humanisti, ali sigurnost nam mora biti na prvom mjestu. Svatko tko priželjkuje nove izbore neodgovoran je i neozbiljan.

-Bi li HDZ imao snage za nove izbore?

HDZ je najsnažnija stranka, pitanje je bi li svi ostali imali snage. Vjerujem da bi HDZ na njima i bolje prošao. Novi izbori HDZ-u ne bi donijeli ništa loše, ali Hrvatska nema vremena i ne bi trebala gubiti energiju na nove izbore.

-Jeste li razočarani rezultatom koji je ostvarila Domoljubna koalicija, 59 je ipak daleko ispod očekivanih 70?

Nisam razočaran. Dvije trećine birača jasno je poručilo da želi promjene. Šezdeset posto onih koji žele promjene odlučilo se za Domoljubnu koaliciju. Relativni smo pobjednici, naša lista osvojila je najveći broj mandata. Sedam mandata u sedam izbornih jedinica izmaklo nam je za malo, za 150 do 300 glasova.

-Biste li iz ove perspektive nešto mijenjali u kampanji, u svojoj retorici?

Ne, u retorici ne bih ništa bitno mijenjao. Ona je bila domoljubna, ali problematizirala je i sve ključne gospodarske i društvene teme. Govorio sam o iseljavanju mladih, o našem programu, o socijalno i egzistencijalno ugroženima,, o povratku života na selo… Govorim ono što mislim i što smatram korisnim, važnim i dobrim za hrvatski narod. Bilo je vjerojatno i pogrešaka, ali to ćemo detaljno kasnije analizirati. Na prvom Predsjedništvu nakon izbora odlučili smo se posvetiti pregovorima s Mostom. Kada to riješimo, onda ćemo dubinski analizirati izbore i učinjene pogreške.

-Kako tumačite da lijeva opcija ima veći koalicijski potencijal od HDZ-a, IDS i Čačić već su se opredijelili?

Odgovor na to malo ćemo pričekati. Nemojte preuraniti sa zaključcima. Trenutna Milanovićeva politika ne počiva na načelima, nego isključivo na želji za vlašću. Najprije je od glavnog zagovornika antireformske politike najprije u času postao reformist. U kampanji je glumio velikog, naglo probuđenog zaštitnika nacionalnih interesa, a tjedan dana nakon izbora, za tri glasa IDS-a pristao je na Istru kao zasebnu regiju, obećavši joj najširu moguću autonomiju, do sada neslućenih i zabrinjavajućih razmjera. Umjesto Hrvatskih šuma u Istri bi prema tom dogovoru bile nadležne Istarske šume, a umjesto Hrvatskih voda, Istarske vode. Regija Istra od središnje države preuzela bi upravljanje nad svim resursima kojima je do sada upravljala država. Milanović je krenuo u autonomašku avanturu i sve to za samo tri glasa u korist vlastite premijerske fotelje. Gdje je nestao naglo probuđeni nacionalizam demonstriran u predizbornoj kampanji. Time je Milanović ujedno i dokinuo županije za koje se populistički zalagao u kampanji, a jednoj od županija obećao najviši stupanj autonomije i izdigao je iznad svih ostalih županija. Što se Čačića tiče, on je zbog svog biračkog tijela rekao da mu je bliža lijeva opcija, ali uvjeren sam, kada je riječ o programu i reformama, da bi prije podržao Domoljubnu koaliciju.

-Kako vam djeluje Božo Petrov? Izuzetno je mlad, tek mu 36 godina?

On je na određeni način politički idealist. To je očito potrebno određenom dijelu birača. Smatram da je to dobro i za početak njegove nacinalne političke karijere. IS vremenom će steći i iskustvo. HDZ koaliciju s Mostom smatra logičnim i prirodnim savezništvom, s obzirom da je lista Domoljubne koalicije lista s najviše osvojenih mandata na izborima, a Most respektabilna proreformska snaga. K tome, dvije trećine građana glasalo je za promjene, a HDZ i MOST su stranke koje su iz oporbe zagovarale stvarne promjene i reforme, dok je SDP bio glavni zagovornik antireformske politike u Hrvatskoj. Nelogično je očekivati da se s SDP-om kao glavnim zagovornikom antireformske politike, koji tijekom četiri godine nije proveo niti jednu reformu, nego je upropaštavao hrvatsko gospodarstvo, sada odjednom mogu provesti nužne promjene.

-Iako kažete da su vam u fokusu pregovori s Mostom, iz HDZ-a ipak kreće nezadovoljstvo osvojenim rezultatom na izborima. Imate unutarstranačke izbore za šest mjeseci, hoćete li se ponovno kandidirati za predsjednika HDZ-a ako ne uspijete dogovoriti Vladu s Mostom?

Doista mi je nejasno da se relativni pobjednik proglašava poraženim, a poraženi sam sebe proglašava pobjednikom. SDP je izgubio 24 mandata u odnosu na prošle izbore, a mi smo dobili 14 novih! Strani mediji ne dvoje tko je pobjednik izbora, ali dio domaćih nudi neku svoju logiku.

-Budući da su i u SDP-u prije nekoliko mjeseci vjerovali da HDZ ima pobjedu u rukama, sada u komparaciji s vašim rezultatom, njihov im je kao kuća.

Čekajte malo, uspoređujemo li trenutnih rezultate izbora sa rezultatima prošlih izbora ili uspoređujemo trenutne rezultate sa predizbornim procjenama. SDP se ovim rezultatom vratio na rezultat iz poraza 2007. godine. Izražena je i još jedna nelogičnost. Kada

Zar bi HDZ bio pobjednik jedino da je osvojio 90 ili 130 mandata, a oni 20? Ovo je važna pobjeda. HDZ je bio uvjerljivo poražen na zadnjim izborima prije četiri godine, a sada pobjeđuje tri godine zaredom. Kome je sada cilj obezvrijediti tu pobjedu?

-Ali to rade i neki u vašoj stranci.

Na predsjedništvu stranke, tri dana nakon izbora nitko to na taj način nije problematizirao.

Dobio sam jednoglasnu potporu za pregovore, a u raspravi je sudjelovalo 70 posto članova. Pozvao sam članove na otvoren i iskren razgovor, ozbiljni smo ljudi. Svi bi htjeli da smo osvojili više, naravno da će biti nezadovoljnih, ima ljudi koji nisu bili na listi, naravno da sada ne skaču od zadovoljstva. Ali demokratska smo stranka, svatko može reći što misli. No, ove špekulacije o nekim svađama, o razdorima, obična su izmišljotina. HDZ je najveća stranka i razumljiv mi je interes za zbivanja u njoj, ali zar nije čudno da ne možemo pročitati niti jedan članak o porazu SDP, ili možda mislite da je stranka koja je izgubila 24 mandata i kojoj je dvije trećine birača poručilo da je pogrešno vodila zemlju, pobjednička stranka. Umjesto toga izmišljaju se događaji iz izborne noći o tome kako mi je glavni tajnik Brkić nešto rekao.

-Ne rekao, nego vikao na vas.

Na mene nitko ne viče, niti ja na koga vičem. Predugo se poznajemo da bismo vikali. Ništa mi nije rekao u izbornoj noći, a nekome je očito jako stalo izmišljati takve sukobe. Čista izmišljotina, koja nema uporište ni u kakvoj situaciji.

-Niste mi odgovorili, ako ne uspijete dogovoriti Vladu s Mostom, hoćete li se ponovno kandidirati za predsjednika HDZ-a?

Pre rano je za tu odluku. To je nešto o čemu možemo razgovarati kada prođe proces formiranja Vlade.

-Puno se piše da su u HDZ-u nezadovoljni i direktoricom kampanje Josipom Rimac?

Mogu samo ponoviti ono što sam maloprije rekao. Pobjednik se u dijelu medija tretira kao poraženi, a poraženi kao pobjednik.

-U SDP-u se osjećaju kao pobjednici i nemaju problema.

Ne ulazim u njihove osjećaje. Mogu Vas samo pozvati da pogledate rezultate izbora. Rezultati izbora nisu odraz bilo čijeg postizbornog osjećaja nego izraz volje birača i egzaktan broj njihovih glasova. Domoljubna koalicija dobila je gotovo 200.000 glasova više nego prije četiri godine, a Kukuriku isto toliko manje.

-Idući tjedan se završavaju pregovori s Mostom.

HDZ pregovara s MOSTOM na programskoj i reformskoj platformi i nada se da će ti razgovori dovesti do rezultata i da će na kraju Hrvatska biti pobjednik ovih izbora. HDZ pristupa MOST-u kao homogenoj stranci i s iskrenim uvažavanjem. Mi se ne sastajemo u privatnim stanovima pod okriljem noći i ne snimamo tajno razgovore koje vodimo, nego razgovore vodimo isključivo sa službenim predstavnicima Mosta na za to dogovorenom mjestu. Trenutno pregovore vode ekspertni timovi, ali očekujem da pred kraj pregovora sjednu i dva predsjednika.

-Kako komentirate Prgometov sastanak s Milanovićem kod Kotromanovića u stanu?

To što su napravili bilo je nekorektno prema Mostu. To sve govori o njihovom odnosu prema politici i potencijalnim partnerima. Ali ni jednom ni drugom to nije prvi put da tako nešto rade. Od samog početka strogo sam zahtijevao od svojih suradnika da ne prilaze Mostu na način na koji je to učinio SDP – da ih se razbija. Postoje legalna tijela Mosta i legalni načini komunikacije.

-SDP, očito, puca i na razbijanje Mosta.

To je dio njihove strategije čiji je cilj unatoč izbornom porazu zakulisnim igrama, tajnim pregovorima pod okriljem mraka ponovno se domoći fotelja. Štošta sada rade ishitreno.

-Je li točno da je u samom vrhu HDZ-a bilo velikih svađa oko lista, na relaciji Brkić-Čuljak?

Ne. Normalno je da ne mogu svi biti zadovoljni listama jer na njima ni ne mogu biti svi. Osobno sam imao loše iskustvo 2011. godine jer sam nosio listu u trećoj izbornoj jedinici, iako tamo nikada nisam živio, niti živim, niti ću ikada živjeti, niti sam odande rodom. Ovaj put smo rekli: na listama će biti ljudi koji predstavljaju tu izbornu jedinicu, da li zato što žive tamo ili zato što su odande rodom. Ostavio sam si diskrecijsko pravo da na listu stavim određene ljude zato što su stručni. Dakle, moramo imati pravne eksperte, financijaše, ekonomiste, na tome sam ja inzistirao, a ostalo smo prepustili terenu.

-Je li pogrešno što je na listama bilo previše novih ljudi, neafirmiranih? Ali i što su na listama bila i neka stara lica opterećena prošlošću i aferama? Poput Kalmete.

Kada stavimo nove i mlađe kažu da su neafirmirani, a kada stavimo već poznate, onda kažu da nema novih ljudi. To vam je tako. Novih je bilo 80 posto!!! Sportskim rječnikom moglo bi se reći da smo jako pomladili momčad i napravili smjenu generacija. Oni možda nisu poznati široj javnosti ali su poznati u svojim sredinama.

-Je li vam žao što se niste sučelili s Milanovićem u kampanji, je li to bila greška?

Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Međutim, ako bolje pogledate shvatit ćete da je to bio njihov koncept u koji sam se ja trebao uklopiti. Koncept na koji je potrošen golemi, za trenutne hrvatske prilike potpuno neprimjeren novac, kako za strane konzultantske usluge, tako i za propagandnu mašineriju svih vrsta. HDZ nije imao ni približno toliki novac, niti bi ga ikada tako trošio. Neki analitičari su već izračunali da su saborske fotelje 56 zastupnika SDP-ove koalicije najskuplje plaćene fotelje u povijesti hrvatskog Sabora. To je pomalo groteskno – vlast koja je gospodarski uništila i zadužila  zemlju beskrupulozno uzima nove kredite i rasipa golemi novac na kampanju ne bi li nastavila uništavati zemlju.

 

M.M. tropolje.info

Continue Reading