Connect with us

Sinovi povijesti

KARAMARKO: Nećemo dopustiti rušenje Vlade i povratak Milanovića na vlast

Na XVII općem saboru Hrvatska demokratska zajednica birala je novo vodstvo, nakon što je nedavno opet za predsjednika izabran Tomislav Karamarko. Zamjenik predsjednika stranke je Milijan Brkić.

Novi potpredsjednici stranke su Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Ivana Maletić, Tomislav Čuljak, Darko Horvat i Josip Bilaver. Članovi Predsjedništva su Ivan Anušić, Pero Ćosić, Josip Križanić, Žarko Tušek, Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Darko Milinović, Božidar Longin, Zlatko Ževrnja i Željko Turk. Najviše glasova osvojio je Hasanbegović.

Sa “šalabahtera” koji je objavljen, u Predsjedništvo nije ušao jedino Nenad Horvatić, a umjesto njega, delegati su izabrali Križanića.

Na početku sabora izaslanike su pozdravili čelnici brojnih stranaka, uglavnom koalicijski partneri koji su dali potporu predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Premijer Tihomir Orešković kazao je na saboru HDZ-a da je došao kao premijer, u čemu mu je potporu dao HDZ. Svaka vlada snažna je onoliko koliko su snažni njezini članovi. Dogovor je bio Hrvatsku učiniti boljom za svoje građane. Ja se držim dane riječi, ali to očekujem i od vas. Naša Hrvatska s ovom će Vladom izići iz krize jer je to jedini put kojim želimo ići. Danas smo se sjetili tisuća koji su život dali za Hrvatsku. Zbog njih i zbog svoje djece Hrvatsku moramo učiniti boljom, kazao je Orešković.

Pero Ćorić (HSP-AS) rekao je da možda nisu na istom brodu, ali imaju isti smjer. Naš smjer je dobrobit hrvatskog naroda, rekao je Ćorić. Karamarku, čije odstupanje traži Most, dao je punu potporu, a izaslanike pozvao da izaberu stranačka tijela koja će znati presjeći ovu agoniju te početi demografsku, demokratsku i gospodarsku obnovu Hrvatske. Moj me otac učio da se kuća nikad ne gradi na mostu, poručio je Ćorić.

Okupljenima je Milivoj Špika (BUZ) poručio da građani od njih očekuju da uz Karamarka, imaju i vodstvo s ‘mudima’ koji će znati udariti šakom o stol i povesti u bolje sutra. BUZ se prvi ukrcao na brod Domoljubne koalicije i ostat će na njemu do kraja, čak i ako bi se ostavrila želja onih da taj brod bude podmornica, kaže Špika.

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić izjavio je: Tomica, uzmi odgovornost u svoje ruke, idemo zajedno graditi Hrvatsku. Poručio je da Hrvatskoj treba zajedništva i povjerenja, okretanja budućnosti.

Okupljene je pozdravio je i Ladislav Ilčić (Hrast). Veseli me zajedništvo, to je izrazito važno, pogotovo kad gledamo alternativu, a to je povratak 30-40 godina unatrag, ustvrdio je Ilčić. Osvrno se i na ostavku ekspertne skupine za Kurikularnu reformu. Bivši (SDP) ministar imenovao je šefa te skupine Jokića koji se sad ponaša kao da je SDP još na vlasti. Čak neće surađivati s drugim stručnjacima. Tomu treba stati na kraj, treba vući čvrste poreze, pristojno, ali veoma odlučno, rekao je Ilčić.

Hrvatska nema vremena za diletante, za one koji nemaju vremena za odgovornost, nema vremena za razgovore, pregovore, dogovore, to je iza nas, poručila je Dorica Nikolić (HSLS) i zaključila – čovjek se drži za riječ.

Nakon pozdravnih govora predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, podnio je izvješće o radu stranke.

-Postavljaju ultimatume, žele nered, ruše Vladu, a puna su im usta reformi. Neću pristati na ucjenu da sam ja i svi mi mutni. Pristanak na ucjenu bila bi izdaja svih vas. Nećemo dopustiti da SDP i Most uspiju u svom naumu, sruše ovu Vladu i vrate Milanovića. Ova Vlada znat će zaštititi hrvatske interese u Ini bez obzira što mi imputirali, kazao je Karamarko.

Kao jedan od ključnih energetskih projekata naveo je LNG terminal na Krku. Interes je i naše vlade i stranke da se taj strateški projekt realizira uz pomoć naših saveznika iz SAD-a, rekao je. U izvješću delegatima kazao je i da će sljedeći koraci Vlade biti socijalno osjetljiva fiskalna reforma te aktivnija monetarna politika, koju očekuje od HNB-a, a kao strateško pitanje još jedanput je naveo i demografsku obnovu.

Govorio je i o obrambenom sustavu te ocijenio kako nove međunarodne okolnosti pred državu stavljaju zadaću da što prije počne s općom vojnom obukom koja može biti ročnog ili drugog karaktera.

Još jedanput je naglasio da je HDZ odbacio svaki totalitarizam te da neće dopustiti povezivanje s nacističkim ni s komunističkim zločinima.

Odlučeno je i da će se ubuduće predsjednik HDZ-a birati zajedno sa zamjenikom predsjednika na kandidacijskoj listi. Model neposrednog izbora, po načelu jedan čovjek, jedan glas, uvodi se i na sve ostale organizacijske razine stranke.

Uz šest potpredsjednika, biralo se i 10 članova Predsjedništva HDZ-a, po dva člana iz svake od pet skupina županija. Na Karamarkov prijedlog izabrani su Nadzorni odbor i Visoki časni sud, stranačka tijela čiji su predsjednici Ivan Uđbinac i Davor Miličević.

HDZ ovime završava unutarstranačke izbore na kojima je prije malo više od mjesec dana kao jedini kandidat za predsjednika stranke u još jednom mandatu izravnim izborom (jedan član-jedan glas) potvrđen Tomislav Karamarko. Na Saboru je bilo 1.850 delegata s pravom glasa./Hina/

tropolje.info

Continue Reading