Connect with us

Ljubav

Južna Koreja obilježava obljetnicu stradanja katolika

Mučeništvo i milosrđe, pod tim geslom seulska nadbiskupija od 24. do 30. kolovoza organizira niz kulturnih i vjerskih priredbi za proslavu Jubileja i 150. obljetnice progona kršćana u gradu Pyong-inu. Priredbe će se odvijati u seulskoj prvostolnici i u nadbiskupijskom dvoru.
Inicijativa se odvija u okviru posebne godine koju je proglasio nadbiskup glavnoga grada kardinal Andrew Yeom Soo-jung u spomen na posljednje veliko mučeništvo XIX. stoljeća korejskih katolika, koji su od 1866. do 1872. godine progonjeni i ubijani zbog katoličke vjere. Slavlje će započeti jednim tečajem i svečanim otvaranjem izložbe katoličkih mjesnih umjetnika, na kojoj će biti izloženo šezdesetak umjetničkih djela, usredotočenih na temu milosrđa i mučeništva.

Posljednji veliki progon Crkve u Koreji bilo je krvoproliće u Pyong-inu, prije nego je katolicima 1884. godine priznato pravo na slobodu bogoštovlja, točno stotinu godina nakon obraćenja Leea Seunga Huna, prvog krštenika koji je započeo evangelizaciju Koreje. U progonima devetnaestog stoljeća poginulo je više od deset tisuća katolika, gotovo polica ondašnje katoličke zajednice.

Papa Pio XI. je 1925. godine blaženima proglasio 79 korejskih mučenika; papa Pavao VI. 1968. godine blaženima je proglasio 24 mučenika, koji su ubijeni 1866. godine, a sveti Ivan Pavao II. je 1984. godine svetima proglasio 103 korejska mučenika, među njima je i svećenik Andrea Kim Taegon. Papa Franjo je pak tijekom apostolskoga putovanja u Koreju 16. kolovoza 2014. svetima proglasio 124 korejska mučenika, izvijestio je Radio Vatikan.

 

M.M. tropolje.info

Continue Reading