Connect with us

BiH

LJUBIĆ U ŠIROKOM: Tri mandata HDZ-a mogu biti presudna za riješenje hrvatskog pitanja u BiH

Predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH Božo LJubić  voditelj liste HDZ-a u 11. izbornoj  jedinici za Hrvatski sabor pozvao je večeras sa završnog predizbornom skupu u Širokom Brijegu sve hrvatske državljane izvan Hrvatske da u subotu i nedjelju što masovnije izađu na birališta i povjerenje daju listi HDZ-a, jer to može biti od presudne važnosti u rješavanju hrvatskog pitanja u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Tri mandata HDZ-a iz 11 izborne jednicice mogu presuditi u tome da HDZ osigura parlamentarnu većinu i sastavi novu Vlade Hrvatske, a Andrej Plenković bude novi hrvatski premijer, Andrej Plenković, koji se s ostalim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu izborio za Rezoluciju kojom se zahtijeva upravo ono što mi Hrvati u BiH tražimo- da BiH bude decetralizirana, uređena na načelima federalizma, supstidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja konstititutivnih naroda, kazao je Ljubić.

Naglasio je kako pojedinac u Hrvatskom saboru ne može napraviti ništa, ali da tri zastupnika HDZ-a znače puno ako su dio parlamentrane većine, čiji su politički ciljevi suglasni  težnjama bh Hrvata, koje zastupa Hrvatski narodni sabor predvođen HDZ- BiH- da se u naredne dvije godine riješi pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH. Sada, kada je Hrvatska članica EU i NATO-a imamo takvu konstelaciju odnosa da riješimo hrvatsko pitanje u BiH, kakvu možda nismo imali u proteklih 20 godina. Zato podržimo listu HDZ-a u 11. izbornoj jedinici i pomozimo da HDZ dobije većinu i preuzme vlast u Hrvatskoj, kako bi u sinergiji sa Zagrebom, konačno mogli riješti pitanje naše ravnopravnosti u BiH, kazao je Ljubić.

Ponovio je i kako će se zastupnici HDZ-a u Hrvatskom saboru boriti da se uvedu elektronsko i dopisno glasovanje i da se iz 11. izborne jedinice bira isti boroj zastupnika, kao i iz svake druge izborne jedinice u Hrvatskoj, jer je ponižavajuće da sedam milijuna Hrvata izvan RH budu predstavljeni samo s tri zastupnika. Tražit čemo i da za Hrvatski sabor u BiH imamo biračkih mjesta koliko ih imamo i na izborima za tijela vlasti u BiH, dodao je.

Tko podupire Glasnovića?

Za neovisnu listu generala Željka Glasnovića Ljubić je kazao kako ju podupiru “sudionik u majorizaciji Hrvata, Ćane Primorac” i njegov HSP, “velikobošnjački lobist Ivo Banac” i Velimir Bujanac, čiju je emisiju Bujica nazvao “elementarnom medijskom nepogodom”.

Ponovio je kako nitko pa ni Glasnović nema ekskluzivno pravo nastupati u ime branitelja i zastupati branitelje, podsjećajući da su na listi HDZ-a i časnici i časnice i hrvatski branitelji, a da je upravo HDZ i u BiH i u Hrvatskoj organizirao i obranu i oslobađanje hrvatskih područja.

– Glavno vijeće Hrvatskog narodnog Saboru u kojem HDZ ima vodeću ulogu zajedno s udrugama iz domovinsnkog rata pripremio je set od 6 zakona iz oblasti braniteljskih prava, i borit ćemo se da oni budu usvojeni u federalnom parlamentu, a također je u pripremi i zakon o braniteljima u Hrvatskoj. Cilj nam je izjednačiti prava i status hrvatskih branitelja ovdje u BiH i u Hrvatskoj, te zaštiti dignitet hrvatskih branitelja i istinu u Domovinskom ratu, kazao je Ljubić.

Naglasio je i kako će se u Hrvatskom saboru, bude li izabran, nastaviti zalagati da se povoljnim, beskamatnim kreditima HBOR-a stimuliraju kompanije iz Hrvatske da investiraju u hrvatska područja u BiH, da se za te svrhe koriste i europski fondovi, kako bi se zaustavilo iseljavanje Hrvata iz BiH i očuva njihov politički subjektivitet i suverenitet, što je, kako je rekao,  od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku.

Ljubić je kritizirao i Hrvatsku televiziju jer je novac namjenjen za informativno povezivanje  Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske trošila za produkciju nekih zabavnih emisija, što će se, kako je rekao, nakon 11. rujna morati mjenjati.

Konta: Nečasno i neprimjereno

Glasnovićevo i Rojsovo blaćenje liste HDZ-a kao “nečastan i neprimjeren postupak” osudio je i kandidat s liste HDZ-a pukovnik Dragan Konte, dok je stožerni brigadir Miro Grabovac Titan12 kazao da Glasnović i njegov podupiratelj Rojs sami niti mogu, a niti znaju kako se izboriti za ravnopravnost Hrvata u BiH jer “sam siguran da ne znaju ni nabrojati sve anekse Daytonskog sporazuma, a kamoli  da znaju njihovu suštinu”.

Na istupe generala Glasnovića osvrnuo se i drugi na listi HDZ-a Željko Raguž ističući kako Glasnović živi u Zagrebu i ne pozna prilike i odnose BiH, a podržavaju ga oni koji su u službi političkih elita drugih naroda koji Hrvate žele zadržati u neravnopravnom položaju.

Ivankina i Davorova hrvatska reprezentacija

Posebne simpatije i pljesak u dvorani izmamili su Ivanka Barić iz Jajca i Davor Čordaš, Barić je kazala da na praktičan način radi na demograskoj obnovi- ima petero djece- a agažirala se u politici da bi se izborila za to da njena djeca ostanu u BiH, da kao Hrvati budu ravnopravni s drugima i da ovdje mogu živjeti od svog rada, dok se Davor Čordaš pohvalio sa svojih šestero djece, duhovito primjetivši kako bi Ivanka i on mogli sastaviti jednu hrvatsku reprezentaciju.

– E kad imate djece koliko Ivanka i ja nije problem da njih dvoje-troje i odu u Hrvatsku ili drugdje, opet ih troje ostaje ovdje, kazao je Čordaš, napomenuvši kako će mu jedan od sinova vjerojatno uskoro doći kao svećenik franjevac na službu u Široki,

Na kraju predizbornog skupa, u dupke punoj kinodvorani Borak, u Širokom Brijegu, gradonačelnik Miro Kraljević pozvao je sugrađene da u subotu i nedjelju glasuju za lstu HDZ-a, koja je, kako je rekao, sastavaljena od časnih i stručnih ljudi i kroz koju su zastupljena sva područja u BiH gdje žive Hrvati./ tropolje.info

Continue Reading