Connect with us

Scena

Josip Jović: Sanaderov as iz rukava

Svjedočeći u srijedu u postupku protiv Ive Sanadera (slučaj Fimi-media) Vladimir Šeks je pokušao osporiti ranije svjedočenje Ivana Jarnjaka, koji je, prema Šeksu, teretio Sanadera da bi spasio sebe. On je iz jednoga ranijeg razgovora s Jarnjakom i iz njegovih riječi kako će se sam pobrinuti za sebe zaključio kako se Jarnjak nagodio s Državnim odvjetništvom.

Bila je to, prema Šeksu, Jarnjakova reakcija na Šeksovo upozorenje da se i protiv njega vodi istraga, što znači da je i Šeks imao veze s Odvjetništvom. Jarnjak pak na Šeksovo svjedočenje odgovara kako je Odvjetništvu samo dao materijalne dokaze te da nije nikoga teretio niti se nagađao. Jasno je u ovoj zavrzlami samo to da Šeks pokušava spasiti Sanadera optužujući Jarnjaka.Tendencioznost njegova nastupa očita je u tvrdnji kako je Sanader već početkom devedesetih, od kada se poznaju, bio već bogat čovjek, što je notorna laž, jer je tada bio splitski podstanar.

Onaj tko je predugo u politici, u vrhu ili u sjeni, kao Vladimir Šeks, njegova je putanja obilježena vrludanjima i krivudanjima. Ne zna se pouzdano je li Šeks radio za Udbu ili protiv nje, bio je Tuđmanov prvoborac, ali navodno i sukreator saborskog puča protiv njega, izgovorio je ono fatalno „identificirati, locirati, uhititi i transferirati“ za odbjegloga generala, s Mesićem je razmijenio odlikovanja da bi ga nedavno okrivio za presudu Slobodanu Praljku i ostalima, hrvao se s Pašalićem za Tuđmanova nasljednika pa su međusobnim ucjenama posmicali jedan drugoga da bi na njihovim leševima iznikao Ivo Sanader sa svojom desetogodišnjom razornom politikom.

Sanader ga je postavio za predsjednika Sabora za vrijeme kojega je mandata proveo izmjene Ustava i izbornog zakodnodavstva kojima će suspendirati volju građana te eliminirati dijasporu iz Sabora, a na velika vrata uvesti manjine bez kojih nitko više neće moći vladati Hrvatskom. Na tom mjestu Sanader ga je zamijenioLukom Bebićem, izazvavši njegov bijes i osvetnički gnjev.

U konačnici je s Jadrankom Kosor potpuno zalupio vrata Sanaderu prije nego će ovaj biti uhićen. Kratko vrijeme bio je savjetnik predsjednici, ali se tamo kompromitirao pokušavajući ishoditi pomilovanje za osuđenog kriminalca. Šeksa se smatra i glavnim zagovarateljem rušenja Tomislava Karamarka i dolaska Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, da bi ga ovaj promovirao u glavnog savjetnika stranke.

Sada vidimo Šeksa u novoj pomalo neočekivanoj ulozi Sanaderove slamke spasa ili asa iz rukava, u režiji branitelja svih hulja, koji potječe iz starih tužiteljskih struktura. Ali, nakon svega, blaženi suci koji mu mogu povjerovati. Njegovo svjedočenje će malo pomoći Sanaderu protiv kojega postoje i brojni drugi svjedoci i materijalni dokazi. No kad je u pitanju naše sudstvo, obavještajne službe starog kova i novac iznad svega, ništa nije nemoguće.

Nije li Ustavni sud pod bizarnim obrazloženjem već poništio jednu pravomoćnu presudu protiv velikog premijera?!

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Continue Reading