Connect with us

Kultura

JERUSALEM POST: Čovićev posjet znak jačanja podrške Izraelu u BiH

Predsjedatelj Doma naroda Bosne i Hercegovine Dragan Čović je tijekom svoje posjete starom gradu u Jeruzalemu izjavio da je Zapadni zid io dio Izraela, što je znak “trenda sve veće podrške Izraelu među dužnosnicima BiH”, u kojoj je politika po ovom pitanju neusuglašena, navodi The Jerusalem Post (JP).

 

Navodi se da je Čović tijekom posjeta Zapadnom zidu bio u pratnji dužnosnika Ministarstva vanjskih poslova, što ukazuje na “prihvaćanje izraelskog suvereniteta” nad ovim značajnim svetim mjestom, prenosi N1.

“Danas sam u Izraelu”

Na pitanje smatra li da se nalazi u Izraelu kada se nalazio kod Zapadnog zida, Čović je to potvrdio.

“Danas sam u Izraelu”, rekao je tijekom svog boravka u Jeruzalemu i Starom gradu.

 

“Većina međunarodne zajednice ne vjeruje da je Jeruzalem, čak ni zapadni dio, dio suverenog Izraela. Svi oni smatraju da je istočni Jeruzalem, uključujući Stari grad gdje se nalazi Zapadni zid, dio palestinskih teritorija, koje su planirane za uključivanje u konačne granice palestinske države”, navodi Jerusalem Post.

Navodi se da je Čović dio “malog, ali sve većeg broja” dužnosnika koji drugačije gledaju na pitanje statusa Jeruzalema.

On je izjavio da je u pukotinu u zidu ostavio poruku s molitvom za mir.

“Tražio sam mir za svoj narod, mir za vaš narod, za svijet”, rekao je Čović za JP.

“Podjele u BiH dovele do neusuglašene politike po pitanju Izraela”

List navodi da Čović dolazi iz zemlje s dubokim etničkim podjelama i političkim previranjima, te da je ta podjela dovela do neusuglašene vanjske politike, “posebno u odnosu na Izrael”.

Navodi se da je BiH je odmah priznala Palestinu kao državu i uspostavila veze s Izraelom 1992. godine, otvorivši veleposlanstvo u Tel Avivu 1997. godine, a da su prošle godine BiH dužnosnici izrazili neslaganje u vezi izraelskih aktivnosti tijekom rata u Gazi.

Čović je za JP istaknuo da je vanjska politika njegove zemlje podijeljena o temi Izraela te da se mnogi državljani BiH osjećaju povezanim s Palestincima i da bi bilo “teško donijeti odluku o preseljenju veleposlanstva u Jerusalem”. Međutim, rekao je da bi podržao otvaranje ekonomskog predstavništva u Jeruzalemu.

“Čovićeva posjeta Izraelu ovog tjedna doživljava se kao dio trenda sve veće podrške Izraelu među dužnosnicima BiH, posebno u pogledu poticanja poslovnih i turističkih veza,” navodi list, a Čović je izjavio da bi takvom turizmu pomoglo i uspostavljanje izravnih letova.

Navodi se da BiH također želi od Izraela pomoć u povećanju proizvodnje aluminija, koji se koristi u automobilskoj industriji, te da je zainteresirana za izraelsku cyber sigurnost i poljoprivrednu tehnologiju. Čović je navodno izjavio da bi BiH mogla postati važan centar za izvoz košer mesa u Izrael.

Čović o problematičnim nazivima ulica

U tekstu se navodi da BiH ima veoma malu židovsku zajednicu od oko 1.000 pripadnika. Ova zajednica Židova Sefarda i Aškenaza brojala je oko 15.000 ljudi prije Drugog svjetskog rata i potiče još iz vremena španjolske inkvizicije.

Čović je rekao da bi ta zajednica bila mnogo veća da nije bilo Drugog svjetskog rata.

“On je objasnio da želi vidjeti oživljavanje židovske zajednice i pomoći u obnavljanju imovine koju je izgubila tijekom rata. Rekao je izraelskim dužnosnicima da planira poduzeti aktivnosti po pitanju ulica u svojoj zemlji koje su još uvijek nazvane po nacističkim kolaboracionistima,” navodi JP, te dodaje da je Čović to obećao tijekom govora koji je održao u utorak tijekom posjeta Yad Vašemu, Svjetskom centru sjećanja na holokaust.

 

“Naša je dužnost u Mostaru i drugim mjestima gdje žive Hrvati u Bosni i Hercegovini da ukinemo nazive javnih ulica i trgova koji nose nazive koji opterećuju odnose između hrvatskog i židovskog naroda”, izjavio je Čović.

Također je za JP rekao da je uključen i u pomoć u obnovi mostarske sinagoge koja je izgrađena 1904. godine, a srušena za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Osjećam se veoma povezanim s narodom Izraela, zato želimo da našu suradnju učinimo još jačom”, rekao je on.

“Uništenje židovske zajednice u zemlji bacilo je dugu sjenu i kako bi se osiguralo da se mržnja ne bi prenijela na mlađe generacije, (Čović) želi da parlament usvoji definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust”, navodi se u članku./HMS/

Continue Reading